John van den Heuvel en Paul Vugts winnen Pim Fortuyn Prijs

John van den Heuvel en Paul Vugts winnen Pim Fortuyn Prijs
21-05-2019 17:52 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De Pim Fortuyn Prijs gaat dit jaar naar misdaadverslaggevers John van den Heuvel (De Telegraaf) en Paul Vugts (Het Parool). "Ze zijn onverschrokken, moedige journalisten en verdedigen bijna letterlijk het vrije woord", luidt het juryrapport. "Van den Heuvel en Vugts laten zich niet afstoppen of intimideren. Ondanks de enorme offers in hun privéleven blijven ze met hun onderzoeken trouw aan de principes van de rechtsstaat." Beide journalisten krijgen geregeld doodsbedreigingen uit het criminele milieu waarover ze berichten en hebben meermaals ondergedoken gezeten.

De prijs, die is vernoemd naar de in 2002 doodgeschoten politicus Pim Fortuyn, wordt ieder jaar toegekend aan opiniemakers, bestuurders of politici die strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat. De winnaars krijgen een wisselbokaal. Die wordt overhandigd in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Vorig jaar ging de prijs naar Paroolcolumnist Theodor Holman.

Andere kanshebbers dit jaar waren columnist/programmamaker Fidan Ekiz (onder andere Nieuwe Maan), Volkskrantcolumnist Martin Sommer, directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau en schrijver van het boek Veenbrand, en cineast en medeauteur van het kritische manifest Vrij Links Eddy Terstall. Een eervolle vermelding was er voor Shirin Musa, de drijvende kracht achter vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom.

Tijdens de uitreiking stond broer Simon Fortuyn nog even stil bij een incident in Nieuwspoort in maart 2002, waarbij drie linkse actievoerders Pim Fortuyn bekogelden met taart. Dat gebeurde bij de presentatie van diens boek De puinhopen van acht jaar Paars. "Achteraf een voorbode voor het verschrikkelijke wat nog zou volgen", aldus Simon Fortuyn.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,765
Diesel1,474

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden