Transport Online - Shell geeft toe: geen winstbelasting betaald

Shell geeft toe: geen winstbelasting betaald

Shell geeft toe: geen winstbelasting betaald
21-05-2019 17:45 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Olie- en gasreus Shell betaalt in Nederland inderdaad geen winstbelasting. Een woordvoerder van Shell bevestigde de uitspraken die president-directeur van Shell Nederland Marjan van Loon en Alan McLean, die als executive vice-president belastingafdracht in zijn portefeuille heeft, deden tegen Elsevier. Trouw schreef in november al dat Shell geen belasting betaalde hoewel het bedrijf miljardenwinsten behaalde.

Dat Shell geen belasting betaalt, komt volgens Van Loon en McLean door het door Nederland gecreëerde gunstige belastingklimaat voor multinationals. Bedrijven die hier hun internationale hoofdkantoor hebben, mogen veel kosten op hun winst in mindering brengen. Voor Shell betekende dit dat de Nederlandse tak per saldo verlies leed en dus geen winstbelasting hoefde af te dragen.

Bovendien is het volgens Van Loon en McLean maar één aspect van het belastingverhaal van het olie- en gasbedrijf. Shell maakt namelijk gewoon gebruik van de mogelijkheden die de belastingregels bieden. Die regels zijn ook specifiek opgesteld om hoofdkantoren van multinationals naar Nederland te halen en de Belastingdienst ziet scherp toe op de naleving van de regels. "Wij betalen eerlijk belasting, zowel naar de letter als naar de geest van de wet". vat McLean samen.

Ook benadrukken de bestuurders dat het Rijk weliswaar belasting misloopt, maar dat hoofdkantoren van multinationals veel hoogwaardige banen opleveren. Ook leverde Shell volgens Van Loon vorig jaar 4,5 miljard aan andere belastingen op voor de staat, zoals accijnzen, loonbelasting, btw en dividendbelasting. Ook is het bedrijf goed voor duizenden banen, waarvan een deel bij toeleveranciers.

Van Loon was geschokt dat de belastinggegevens van Shell naar Trouw gelekt werden. Volgens haar zijn die gegevens "net zo privé als je medische dossier". Shell overwoog aangifte te doen, maar zag daar toch van af.

Foto's

  • J.Roeland
    Shell Moerdijk

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions