Clicky


Inval bij Hendriks Group Baarle-Nassau

Inval bij Hendriks Group Baarle-Nassau [+foto's]
21-05-2019 11:13 | Overtredingen | auteur Redactie

BAARLE-NASSAU - Dinsdagochtend heeft de politie een inval gedaan bij veevoederbedrijf Hendriks Group in Baarle-Nassau. De politie heeft aanwijzingen dat het bedrijf zich niet heeft gehouden aan de Europese wetgeving met betrekking tot diervoederveiligheid.

Vrachtwagens en boekhouding in beslag genomen

Vanochtend vroeg is een inval gedaan bij het bedrijf. Het productieproces is stopgezet en de politie, NFI en ILT nemen monsters uit de silo’s waar de (afval)stoffen zijn opgeslagen. Ook de NVWA, de omgevingsdienst en het waterschap onderzoeken het terrein. De boekhouding en vier vrachtwagens van het bedrijf zijn in beslag genomen.

Gelijktijdig is de politie een onderzoek gestart in de woning van de verdachte net over de grens met Belgie. Ook in twee woningen van medeverdachten in de omgeving van Tilburg worden doorzoekingen uitgevoerd. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Het bedrijf is stilgelegd en de medewerkers zitten in de kantine meldt de Landelijke Eenheid dinsdagochtend.

Het bedrijf wordt ervan verdacht (afval)stoffen, die niet bestemd zijn voor veevoeder, toe te voegen aan veevoeders. Ook wordt het bedrijf ervan verdacht onvoldoende maatregelen te nemen om afval en diervoeder van elkaar gescheiden te houden en onvoldoende hygiënisch te werken. Het bedrijf verkoopt de veevoeders als gecertificeerd, kwalitatief en veilig veevoeder en het vermoeden is dat het hiermee de normen van de certificerende instelling GMP+ schendt.  

"De regels met betrekking tot diervoederveiligheid zijn er niet voor niets. Tegen de ondermijning van deze regels en de keurmerken die de afnemers van het bedrijf moeten beschermen, moet dan ook stevig worden opgetreden", aldus de politie.

Met de delicten hebben de verdachten vermoedelijk wederrechtelijk voordeel behaald. De hoogte hiervan is nog voorwerp van onderzoek. Er is beslag gelegd op het vermogen en twee voertuigen van de hoofdverdachte.

Samenwerking tegen ondermijning

Vanwege het ondermijnende karakter van de strafbare feiten waar het bedrijf van wordt verdacht, werkt de politie samen met verschillende organisaties.
Het onderzoek is ondergebracht in een Europees Gemeenschappelijk Onderzoeksteam (GOT) met de Belgische collega’s van de Federale Gerechtelijke Politie van Antwerpen. Eurojust participeert in en ondersteunt bij dit GOT en heeft twee zogeheten coordination meetings verzorgd. De casus is ook ondergebracht bij het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum in West-Brabant, waarbij de politie samenwerkt met de Belastingdienst en de gemeente.