Transport Online - Verdachte aanslag Panorama bekent deels

Verdachte aanslag Panorama bekent deels

Verdachte aanslag Panorama bekent deels
20-05-2019 10:14 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Een van de drie verdachten van de aanslag op weekblad Panorama in juni vorig jaar heeft een verklaring afgelegd. Rotterdammer Mike van den B. (26) vertelde dat hij erbij was toen een antitankwapen werd afgeschoten op de Teleportboulevard in Amsterdam-Sloterdijk. Hij zei dat hij niet wist dat dit zou gebeuren en betuigde spijt dat hij met zijn auto als chauffeur dienst heeft gedaan.

Van den B. ontkende eerder zijn betrokkenheid. De verdachte zei op de eerste zittingsdag van het proces bij de rechtbank in Amsterdam dat hij eerder niets durfde te zeggen, maar dat hij niet wil opdraaien voor iets wat hij niet heeft gedaan. "Wat ik wel heb gedaan, daar neem ik mijn verantwoordelijkheid voor."

Volgens Van den B. kreeg hij het verzoek op 21 juni zowel overdag als 's avonds iemand af te zetten bij de Teleportboulevard. Volgens hem was dit niet dezelfde persoon. Hij zei dat er de tweede keer iets in zijn kofferbak werd gelegd, waarvan hij niet wist wat het was. Later zou hij een lang voorwerp hebben gezien. "Toen ik vroeg wat erin zat, werd gezegd: dat zijn jouw zaken niet."

Nadat hij een harde klap had gehoord, rende Van den B. naar eigen zeggen naar zijn auto. "Ik vroeg wat er aan de hand was, maar ik moest mijn mond erover houden", aldus de verdachte. "Ik vind het - als het voor Panorama was - echt belachelijk, want ik ben van mening dat journalisten gewoon hun werk moeten kunnen doen."

Het Openbaar Ministerie ziet John P. (46) uit Spijkenisse als de persoon die samen met Van den B. de beschieting heeft uitgevoerd. P. ontkent en zegt niet te weten hoe zijn DNA op de raketwerper is gekomen. Richard Z. (42) uit Woerden, die zich op zijn zwijgrecht beroept, zou volgens justitie de aanslag hebben gecoördineerd. De drie zijn lid van de Woerdense afdeling van motorclub Caloh Wagoh Main Triad, waarvan Z. president is.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 17 mei t/m zondag 23 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,526

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen