Transport Online - Een baan zonder sollicitatiegesprek: het kan bij Chain Logistics

Een baan zonder sollicitatiegesprek: het kan bij Chain Logistics

Een baan zonder sollicitatiegesprek: het kan bij Chain Logistics
19-05-2019 09:56 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UDEN - Chain Logistics gaat voor zijn vestiging in Uden nieuwe medewerkers aannemen via het grensverleggende concept van Open Hiring. Zij hoeven niet te solliciteren om aan een baan te komen, en naar hun cv en arbeidsverleden wordt niet gekeken. Als ze maar gemotiveerd zijn en denken het werk aan te kunnen. Kandidaten melden zich aan en worden op een vacaturewachtlijst gezet. Zo gauw er een werkplek is, kunnen ze aan de slag. Voorlopig gaat het om het productiewerk (assembleren). Wie daarvoor interesse heeft, kan zich vanaf nu inschrijven bij Chain Logistics in Uden.

Chain Logistics houdt zich bezig met assemblagewerk en logistieke activiteiten, zoals pakketdiensten, opslag en transport. Het familiebedrijf telt 75 medewerkers, verdeeld over vestigingen in Nijmegen en Uden. “Wij nemen vaker medewerkers aan die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt. Open Hiring is een sociale innovatie waar wij meer dan open voor staan. Het mooie van de aanpak is dat je mensen binnenhaalt die supergemotiveerd zijn om aan het werk te gaan”, zegt Rob Jansen, directeur van Chain Logistics.

De Nederlandse primeur van Open Hiring was enkele maanden terug voor MamaLoes, een bedrijf uit Goirle dat online babyartikelen verkoopt en 130 werknemers telt. De respons was groot: in twee weken tijd stonden er honderd mensen voor de deur.

Open Hiring is een baanbrekend concept uit de VS dat door maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation op de Nederlandse arbeidsmarkt wordt geïntroduceerd. Open Hiring houdt in dat als je wilt werken, je zonder drempels of voorwaarden gewoon een baan kunt krijgen. Opleiding en ervaring spelen geen rol, iedereen is welkom. Dit biedt kansen aan mensen voor wie de arbeidsmarkt ongewild op slot zit.

Het idee achter Open Hiring dateert uit 1982, toen bakkerij Greyston in New York besloot arbeidsplaatsen te creëren voor mensen wie het niet lukte om aan het werk te komen. Dit plan sloeg aan: inmiddels werken er bij Greyston 170 mensen en via Open Hiring lukte het de Amerikaanse onderneming door de jaren heen 3.500 personen aan werk te helpen. Vanwege het bewezen succes besloot Start Foundation in samenwerking met Greyston de Amerikaanse aanpak naar hier te halen. De organisatie wil in twee jaar tijd meerdere pilots bij bedrijven opzetten, Chain Logistics is het eerste logistieke bedrijf.

“Jarenlange ervaring in de USA en de vroege signalen van de eerste pilot wijzen uit dat het risico dat een werkgever loopt, niet aantoonbaar groter is dan als je wel selecteert”, zegt Ingeborg Zwolsman, programmamanager Open Hiring bij Start Foundation.

Er zijn ook veel reacties van bedrijven die zeggen al aan Open Hiring te doen. Maar Open Hiring gaat verder dan een sociaal ‘open deur’-beleid. De Open Hiring-kandidaten krijgen een arbeidsplaats zonder dat ze hoeven te solliciteren. Daarbij moet er perspectief zijn op vast werk. Er worden bij aanname geen vragen gesteld aan de mensen aan wie een baan wordt aangeboden. Motivatie is de enige voorwaarde, de rest komt wel als ze eenmaal een tijd aan het werk zijn. Dat is het moment dat de Life coach wordt geïntroduceerd.

De Life coach ruimt ‘drempels’ op, als die er blijken te zijn. Denk daarbij aan problemen als schulden, een echtscheiding of bij het vinden van huisvesting. Deze strubbelingen kunnen ook op een werkplek roet in het eten gooien. Daarnaast kan de werkgever eveneens een beroep doen op de Life coach. Onder andere om hem te helpen zijn ambities op het vlak van inclusief ondernemen waar te maken.

“Ik ben heel benieuwd hoe het zal lopen. Met wie ga je in zee? Dat blijft altijd spannend. Ik ben enthousiast over het idee”, zegt directeur Rob Jansen. “Die passie probeer ik over te brengen op de organisatie en op andere ondernemers. Als dat lukt, zullen meer bedrijven volgen, want overal in onze branche is een tekort aan personeel.”Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions