Transport Online - Historische songfestivaloverwinning voor Duncan

Historische songfestivaloverwinning voor Duncan

Historische songfestivaloverwinning voor Duncan
19-05-2019 01:25 | Showbizz | auteur ANP

TEL AVIV - Nederland heeft er 44 jaar op moeten wachten, maar mag zich weer winnaar van het Eurovisiesongfestival noemen. Duncan Laurence sleepte zaterdagavond in Tel Aviv de winst in de wacht, met zijn nummer Arcade zong hij 231 jurypunten bij elkaar en 261 punten via televoting, waarmee hij concurrent John Lundvik uit Zweden versloeg.

Daarmee is Getty Kaspers onttroond. De zangeres van Teach-In, dat in 1975 het songfestival won met Dinge-dong, vindt dat geen enkel probleem. "Dan ga ik van koningin terug naar prinses", zei ze eerder tegen BuzzE.

Duncan is de eerste Nederlandse zanger die het Eurovisiesongfestival wint. Vier zangeressen gingen hem voor. Corry Brokken was in 1957 de eerste Nederlandse die de songfestivaltrofee in de wacht sleepte. Zij won de tweede editie van het liedjesfestijn, waaraan destijds slechts tien landen deelnamen.

Twee jaar later was het weer raak. Toen won het lied 'n Beetje van Teddy Scholten, met 21 punten. Lenny Kuhr had in 1969 succes met De troubadour, maar moest die winst wel delen met Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Met vijf songfestivaloverwinningen komt Nederland op gelijke hoogte met het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg en Frankrijk. Ook die landen wonnen ieder vijf keer. Ierland won het Eurovisiesongfestival het vaakst, zeven keer. De trofee ging zes keer naar Zweden, dat daarmee nog net iets succesvoller was dan Nederland, Luxemburg, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,297

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions