Transport Online - Taakstraf voor voormalig vrachtwagenchauffeur vanwege dodelijk ongeval in Tzum

Taakstraf voor voormalig vrachtwagenchauffeur vanwege dodelijk ongeval in Tzum

Taakstraf voor voormalig vrachtwagenchauffeur vanwege dodelijk ongeval in Tzum
17-05-2019 20:04 | Ongevallen | auteur Redactie

LEEUWARDEN - De rechtbank Noord-Nederland heeft een 64-jarige vrachtwagenchauffeur uit Oentsjerk veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur voor dood door schuld.

De chauffeur heeft op 15 januari 2018 met zijn vrachtwagencombinatie, bestaande uit een trekker met kipper oplegger, bietenpulp gelost bij een boerderij in Tzum. Tijdens het lossen is de laadbak van die kipper oplegger op een andere oplegger, die naast de kipper oplegger van de verdachte stond, gevallen. Het 47-jarige slachtoffer bevond zich op dat moment in de oplegger en is aan de gevolgen van zijn opgelopen verwondingen overleden.

De rechtbank vindt bewezen dat de dood van het slachtoffer te wijten is aan de schuld van verdachte doordat verdachte zich er niet van heeft vergewist of heeft gecontroleerd of het slachtoffer zich op het moment van het lossen door verdachte in het werkgebied van de kipper oplegger bevond. De rechtbank verwijt de chauffeur dat hij niet bekend was met de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant om een werkplek van 10 meter breed rondom het voertuig vrij te houden. Ook blijkt uit die gebruikersdocumentatie dat er zich bij het kippen geen personen in het werkgebied van de kipper mogen bevinden.

Door het Openbaar Ministerie was ook ten laste gelegd dat het kantelen en omvallen van de laadbak te wijten is aan de plaatsing van de rechterwielen van de kipper oplegger op een niet vlakke en egale ondergrond. De rechtbank heeft verdachte echter van dit onderdeel van de tenlastelegging vrijgesproken omdat naar haar oordeel niet met zekerheid kan worden vastgesteld ten gevolge van welke omstandigheid of omstandigheden de laadbak is gekanteld.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een taakstraf van 140 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van drie maanden met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank heeft bij de bepaling van de straf gelet op de straffen die door rechtbanken doorgaans worden opgelegd voor soortgelijke delicten. De rechtbank weegt in het voordeel van verdachte mee dat hij een vrijwel blanco strafblad heeft.

Alles overwegend acht de rechtbank een taakstraf van 100 uur passend. Anders dan de officier van justitie ziet de rechtbank geen aanleiding om daarnaast verdachte nog te veroordelen tot een voorwaardelijke straf, mede gelet op het feit dat verdachte definitief is gestopt met zijn werk als vrachtwagenchauffeur.Rijverboden

LET OP: Extra rijverboden rondom Pinksteren:
> Klik Hier! <

De rijverboden voor deze week: maandag 25 mei t/m zondag 31 mei

Alle Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,296

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions