EasyJet waarschuwt voor turbulentie

EasyJet waarschuwt voor turbulentie
17-05-2019 09:55 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

LONDEN - Prijsvechter easyJet waarschuwt voor turbulente tijden die onder meer de omzetontwikkeling van het bedrijf in de weg zullen zitten. De Britse luchtvaartmaatschappij verwacht onder meer dat door stevige concurrentie tickets de komende tijd eerder goedkoper dan duurder zullen worden. De omzet per stoeltje zal in de tweede jaarhelft van het gebroken boekjaar naar verwachting dan ook lager uitkomen, waar eerder op een plus werd gerekend.

EasyJet wijst met een beschuldigende vinger onder meer naar de aanhoudende brexitonzekerheden. Die maken dat consumenten terughoudender zijn met het boeken van de zomervakantie en andere reisplannen. Vooral op de thuismarkt zijn vakantiegangers volgens het bedrijf voorzichtiger.

EasyJet bevestigde dat de zes maanden tot en met maart werden afgesloten met een verlies voor belastingen van 275 miljoen pond (315 miljoen euro), wat ook al in de handelsupdate in april werd gemeld. Naast brexitperikelen en oplopende kosten voor brandstof en personeel zaten ook vluchtverstoringen de prijsvechter dwars. De omzet per stoeltje daalde met 7,4 procent. De totale omzet steeg met 7,3 procent tot 2,3 miljard pond, geholpen door de eerdere overname van delen van Air Berlin.

Luchtvaartmaatschappijen in Europa kampten met een record aan vertragingen door onder meer stakingen bij luchtverkeersleiders en barre weersomstandigheden. Het bedrijf zegt maatregelen te hebben genomen om toekomstige verstoringen zo goed mogelijk weerstand te bieden. Zo staan er meer vliegtuigen stand-by en zijn schema's aangepast.

Topman Johan Lundgren benadrukte in een toelichting dat de marktomstandigheden voor luchtvaartmaatschappijen een stuk uitdagender zijn geworden. Ook door macro-economische omstandigheden. Volgens kenners speelt ook overcapaciteit een rol. EasyJet rekent evenwel op een capaciteitsgroei in de tweede helft van het jaar van 7 procent.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden