Clicky


Brexiteer Boris Johnson wil May opvolgen

Brexiteer Boris Johnson wil May opvolgen
16-05-2019 17:24 | Buitenland | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

LONDEN - Boris Johnson, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië en een prominente 'brexiteer', wil premier Theresa May opvolgen als leider van de Conservatieve Partij, meldde de BBC.

May heeft gezegd dat ze zal aftreden voor de volgende fase van de brexitonderhandelingen, hoewel ze nog geen datum voor haar vertrek heeft gesteld. De impasse in de brexitonderhandelingen en de verdeelde Conservatieve Partij hebben haar positie inmiddels vrijwel onhoudbaar gemaakt.

Volgens de vooraanstaande politicus Graham Brady van de Conservatieve Partij heeft May ermee ingestemd volgende maand een tijdschema op te stellen voor haar vertrek. "We hadden een zeer openhartige uitwisseling met de premier," vertelde Brady donderdag nadat hij en andere conservatieven haar achter gesloten deuren hadden ontmoet.

Maar May wil nog steeds de klus klaren die ze is begonnen om haar brexitdeal goedgekeurd te krijgen in het parlement. Na drie afwijzingen wil ze het Lagerhuis volgende maand nog een keer laten stemmen over een terugtredingsakkoord. Het is onwaarschijnlijk dat dit lukt.

"Natuurlijk ga ik ervoor," vertelde Johnson op een bijeenkomst voor verzekeraars. Johnson nam in juli ontslag uit het kabinet uit protest tegen de onderhandelingen die May voerde met de Europese Unie.

Johnson is niet de eerste die zijn interesse in het premierschap laat blijken. Oud-minister Esther McVey en minister van Internationale Ontwikkeling Rory Stewart kondigden al aan dat ze kandidaat zijn. Daarnaast doen de namen van tal van vroegere en huidige ministers de ronde: Andrea Leadsom, Michael Gove, Amber Rudd, Sajid Javid, Dominic Raab, Jeremy Hunt, Penny Mordaunt, David Davis en Liz Truss.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions