Transport Online - Boa's weer in actie voor betere uitrusting

 


Boa's weer in actie voor betere uitrusting

Boa's weer in actie voor betere uitrusting
14-05-2019 23:28 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - Buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) komen weer in actie. Vanaf maandag 27 mei stoppen de handhavers met het uitdelen van bonnen in Amsterdam om hun eis kracht bij te zetten dat ze worden uitgerust met met wapenstokken en pepperspray. Dat hebben de boa-bonden dinsdag laten weten.

Per 1 juni stellen de bonden de gemeente Amsterdam aansprakelijk voor schade die de boa's lijden omdat ze zich niet goed genoeg kunnen verdedigen als ze te maken krijgen met geweld. Eind juni volgt nog een zogeheten 'waarschuwingsstaking' en als de boa's dan nog niet hun zin hebben gekregen leggen ze tijdens de Gay Pride in Amsterdam op 3 augustus het werk neer. Amsterdam is in eerste instantie het mikpunt van de acties omdat daar veel handhavers actief zijn, maar mogelijk breiden de bonden hun acties uit naar andere steden.

De boa-bonden willen dat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema bij de minister een aanvraag indient voor betere verdedigingsmiddelen. Daarbij zou een negatief advies van de politie geen probleem hoeven te vormen, vinden de bonden. De politie is erop tegen dat de handhavers met wapens worden uitgerust omdat het monopolie op geweld bij de politie moet blijven liggen.

De boa's voerden in januari al actie in Amsterdam. Ook toen schreven ze geen boetes uit. De rechter stak eind vorige maand nog een stokje voor een staking van de handhavers op Koningsdag in de hoofdstad. Volgens de bonden neemt het aantal meldingen van fysiek geweld tegen boa's in Amsterdam toe.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,605
Diesel1,337

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden