Clicky


OM eist miljoenenboete voor explosie bij Shell Moerdijk

OM eist miljoenenboete voor explosie bij Shell Moerdijk
14-05-2019 17:00 | Bedrijfsongevallen | auteur ANP

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een boete van ruim 2,4 miljoen euro geëist vanwege een explosie bij Shell Moerdijk in juni 2014. De aanklager zei dinsdag bij de rechtbank in Den Bosch dat het bedrijf niet genoeg deed om ongelukken te voorkomen. Ze verwijt Shell bovendien een lekkage van een giftige stof van november 2015 tot januari 2016, wat nog eens 250.000 euro moet kosten.

De explosie ontstond in een reactor van de chemische fabriek door een onverwachte reactie tussen stoffen. De trilling was tot in Utrecht te voelen. Twee mensen raakten gewond. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde eerder dat Shell te weinig oog had voor de risico's.

Directeur Richard Zwinkels van Shell zei tegen de rechter dat de incidenten hadden moeten worden voorkomen. "We doen daar alles aan en zijn het daarom niet eens met alle strafrechtelijke verwijten. Deze explosie gebeurde onverwacht.’’

De officier van justitie stelde dat bij Shell veiligheid en milieu geen prioriteit hadden en eiste daarom de hoogst mogelijk boete. "Tijdens het onderzoek is Shell ontmaskerd als een bedrijf waar ze het niet zo nauw nemen met veiligheid, gezondheid en het milieu.’’ Ook de rechter constateerde al dat Shell een strafblad heeft van twaalf pagina’s. "Dat kan de indruk wekken dat u het minder nauw neemt met verontreiniging van bodem en lucht." Zwinkels bestreed dit.

De explosie gebeurde bij het opwarmen na een onderhoudsstop, die opwarming ging sneller dan bedoeld. De schade liep in de miljoenen. Het lek in 2015 ontstond door een afsluiter die niet werd afgesloten.

De uitspraak is op 7 juni.

Foto's

  • J.Roeland
    Shell Moerdijk


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,642

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions