Transport Online - Politie doet invallen op vier locaties van Vink [+foto]

Politie doet invallen op vier locaties van Vink

Politie doet invallen op vier locaties van Vink [+foto]
14-05-2019 11:12 | Criminaliteit | auteur Redactie

BARNEVELD - De politie doorzoekt vandaag vier locaties van een afval- en grondbewerkingsbedrijf Vink in de provincie Gelderland en haalt ook administratie op bij een boekhouder en twee automatiseringsbedrijven. Het bedrijf wordt verdacht van gesjoemel met (vervuilde) grond. De grond is op meerdere locaties in Nederland toegepast. Het bedrijf is voor de doorzoekingen tijdelijk stil gelegd.

Het bedrijf heeft meerdere ondernemingen op vier locaties in de provincie Gelderland. Ze nemen onder meer vervuilde grond in, reinigen die grond, mengen de grond en passen de grond weer toe op locaties. De bedrijven hebben de hele keten van inname van vervuilde grond tot aan de vrijgave van de gereinigde grond voor toepassing in handen.

Vermoedelijke modus operandi

De bedrijven  worden ervan verdacht dat zij tussen 2012 en 2016 grond hebben ingenomen die zij niet mochten innemen. Dit omdat de grond afkomstig was van saneringslocaties die  vervuild waren met te hoge waarden aan onder meer lood, kwik en minerale oliën. De bedrijven in Gelderland konden deze grond niet op juiste wijze zelf reinigen. Daarnaast zouden de bedrijven vervuilde grond die ze wel mochten innemen niet op juiste wijze hebben gereinigd voor die weer  werd  toegepast. Om hoeveel grond het gaat is onderwerp van onderzoek, maar de schatting is dat het gaat om enkele duizenden vrachtwagens. Er is door het vermoedelijke gesjoemel grond toegepast waarvan de kwaliteit niet gegarandeerd kan worden. Dat is onwenselijk.

Verdenkingen

De verdenkingen zijn handelen in strijd met de omgevingsvergunning, valsheid in geschrifte,  overtreding van wet bodembescherming en van de wet milieubeheer. Het strafrechtelijk onderzoek is gestart in het najaar van 2018, naar aanleiding van rapporten van de omgevingsdienst.

Wetten om bodemverontreiniging te voorkomen

De wet bodembescherming is er om de bodemkwaliteit te beschermen. In de wet zijn voorschriften opgenomen om milieuschade en milieuverontreiniging te voorkomen. Partijen grond met daarin verschillende waarden van vervuiling mogen niet samengevoegd worden. Als je namelijk telkens schone grond met vervuilde grond mengt, hou je uiteindelijk geen schone grond meer over.

Indien bedrijven en personen met opzet in strijd handelen met de wetten of activiteiten ontplooien in strijd met de vergunning kan dat een misdrijfopleveren. Daarom pakken politie en OM deze feiten aan.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,642
Diesel1,301

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions