Politie neemt partij exclusieve boomstamtafelbladen in beslag

Politie neemt partij exclusieve boomstamtafelbladen in beslag
13-05-2019 17:27 | Binnenland | auteur Redactie

ROTTERDAM - Vorige week heeft team milieu van de politie Rotterdam een grote partij tropisch hardhout uit Indonesië in beslag genomen. Het hout, dat wordt gebruikt voor populaire exclusieve boomstamtafels, is zeer waarschijnlijk illegaal gekapt én sowieso illegaal ingevoerd, meldt de politie maandag.

In een onderzoek naar een Nederlandse houtimporteur heeft de politie de afgelopen maanden diverse doorzoekingen gedaan op verschillende plaatsen in Nederland, waaronder in ingevoerde containers met hout. Aanleiding was een controle door de douane op illegaal hout uit Indonesië. Hierop is door het team milieu van de politie Rotterdam in samenwerking met Indonesië en onder leiding van het Functioneel Parket Amsterdam een onderzoek gestart. “We weten dat Indonesië een uitvoerverbod heeft op tropisch hardhout. In wezen is het importen en (door)verkopen van dit hout dus sowieso niet toegestaan en strafbaar”, zo vertelt milieurechercheur Peter Hartog. “Daarbij hebben wij sterke vermoedens dat dit betreffende hout ook illegaal is gekapt; dus zonder de benodigde vergunningen.” 

De exclusieve houten tafelbladen zijn inbeslag genomen en de politie doet nu verder onderzoek in deze zaak. De importeur wordt verdacht van illegaal importeren en verkopen van hardhout. De Indonesische autoriteiten geven aan inmiddels maatregelen te hebben genomen; van een specifieke exporteur van hardhout in Indonesië is lopende het onderzoek de vergunning geschorst.

Het invoeren en verwerken en doorverkopen van tropische houtsoorten komt helaas veelvuldig voor, ook in Nederland. Maakt dat consumenten die denken gewoon legaal een mooie tafel te kopen ook strafbaar? “Dat is lastig”, stelt Peter Hartog. “Mensen zijn natuurlijk over het algemeen te goede trouw. En als consument is het lastig te zien of die mooie, hippe tafel van illegaal hout is gemaakt of niet. Maar, als je bedenkt dat het overgrote deel van de invoer van tropisch hardhout via illegale wegen gebeurt, wordt het wel heel lastig een ‘goed’ meubelstuk te vinden.”

Het verkopen van dit soort hout in Nederland is onder bepaalde voorwaarden toegestaan. "Uitsluitend als het in Indonesië legaal is gekapt in een aangewezen gebied waar vergunningen onder liggen", verduidelijkt Peter Hartog. "Het tropische hout wordt in die zin 'beschermd' door middel van een vergunningstelsel, omdat het uit oerbossen komt.  Daar zijn er namelijk niet veel meer van over! De realiteit leert ons echter, dat er veel geld te verdienen valt aan de houthandel en dat mensen daarom regels proberen te omzeilen." 

Illegale houtkap levert duizenden euro’s voordeel op omdat er geen vergunningen worden aangevraagd, geen infrastructuur hoeft te worden aangelegd noch kapconcessies hoeven te worden betaald. Een kapconcessie houdt in, dat er per hectare een beperkt aantal bomen mag worden gekapt. Illegale houtkap leidt mondiaal tot ontbossing met vele gevolgen. Behoud van de tropische regenwouden is niet alleen belangrijk voor de biodiversiteit en het voortbestaan van inheemse volkeren, maar ook voor het klimaat. De wereldwijde ontbossing is verantwoordelijk voor ongeveer 17 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,776
Diesel1,478

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden