Zweden heropent onderzoek aanranding Julian Assange

Zweden heropent onderzoek aanranding Julian Assange
13-05-2019 11:39 | Buitenland | auteur ANP

STOCKHOLM - De Zweedse openbaar aanklager heeft het vooronderzoek naar mogelijke verkrachting door Julian Assange heropend. Dat meldt de advocaat van de WikiLeaks-oprichter aan Zweedse media. "Ik ben verbaasd door dit besluit en Zweden maakt zichzelf hiermee belachelijk."

Twee vrouwen beschuldigen Assange in Zweden van seksueel wangedrag, aanranding en verkrachting. Het zou zijn gebeurd op twee verschillende momenten in 2010. Assange heeft de beschuldigingen steeds tegengesproken. Zweden stopte het onderzoek naar hem in 2017. Alleen de aanklacht verkrachting is nog niet verjaard.

De Australiër Assange zit momenteel vast in Groot-Brittannië. De Britse autoriteiten haalden hem in april uit de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Daar had hij zich zeven jaar schuilgehouden om te voorkomen dat hij naar Zweden zou worden gestuurd. Hij was bang dat Zweden hem aan de Verenigde Staten zou uitleveren vanwege een ander onderzoek.

Uitlevering

De Zweedse aanklager zegt dat de omstandigheden het mogelijk maken dat Assange nu wel wordt uitgeleverd aan Zweden, als het tot vervolging komt. "Ik zie op dit moment genoeg aanknopingspunten om het onderzoek te hervatten."

Assange werd door de Britse politie gearresteerd onder andere op basis van een uitleveringsverzoek van de VS. Daar wordt hij beschuldigd van deelname aan een hacking-complot met ex-legeranalist Chelsea Manning om geheime overheidsdocumenten openbaar te maken. Mocht het zover komen, dan moeten volgens de Zweedse aanklager de Britse autoriteiten bepalen welk uitleveringsverzoek voorrang krijgt.

Assange vreest uitlevering aan de VS en zou volgens zijn advocaat bereid zijn mee te werken aan het Zweedse onderzoek. ,,Er is veel politieke druk uitgeoefend op Zweden om deze zaak weer op te pakken", stelt WikiLeaks in een reactie. "Wij zien dit als een kans voor Julian om zijn naam te zuiveren."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,763
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden