Clicky

 
Transport Online - OM eist vijf jaar cel tegen Thialf-schutter

OM eist vijf jaar cel tegen Thialf-schutter

OM eist vijf jaar cel tegen Thialf-schutter
10-05-2019 16:35 | Binnenland | auteur ANP

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vijf jaar cel geëist tegen Charles Reinier van der W. (59) voor het beschieten van Clafis-directeur en schaatssponsor Bert Jonker in 2017.

Het schietincident vond plaats op de avond van 7 januari 2017 op het parkeerterrein van het Thialf-stadion na schaatswedstrijden. Toen Jonker wegreed met zijn auto kwam Van der W. aangelopen. "Ik wilde alleen maar praten en een USB-stick geven." Hij was voor een gesprek overgekomen vanuit Brazilië. De twee hadden een zakelijk conflict. Clafis wilde het bedrijf van Van der W. overnemen, maar bedacht zich. Het bedrijf ging daarop failliet. Van der W. vond dat hij nog recht had op een grote som geld.

Van der W. verklaarde vrijdag in de rechtbank in Leeuwarden dat Jonker die avond een wapen had, dat hij hem heeft ontfutseld. Het wapen zou zijn afgegaan toen Jonker wegreed en Van der W. werd meegesleurd. Jonker werd in zijn hand geraakt. Het OM gelooft de lezing van de verdachte niet, omdat de door hem geschetste gang van zaken niet kan kloppen. De officier van justitie hield de rechter ook voor dat Van der W. lid was van een schietclub en zijn ex-vrouw heeft verklaard dat hij wapens bezat. Volgens het OM is er sprake van een poging tot doodslag en afpersing.

Het wapen is nooit gevonden. Van der W. zegt dat na het incident te hebben weggegooid. Zelf werd hij na ruim zes maanden in Spanje opgepakt en overgeleverd. Het OM vindt een vertrek naar het buitenland opmerkelijk. "Als je onschuldig bent, wil je na de ergste schrik toch je verhaal doen bij de politie."

Jonker wil 15.000 euro smartengeld. Hij liep blijvend letsel op aan zijn hand en zat na het incident enkele weken met zijn gezin in een safehouse.

De advocaat van Van der W. eist vrijspraak mede omdat de auto geen schotsporen bevatte. "Er kan dus niet met scherp zijn geschoten." Maar in de hand van Jonker zaten wel kruit- en metaalresten, aldus diens raadsman. "Dit is de wereld op z'n kop."

De rechtbank doet op 5 juni uitspraak.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,943
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


    Actuele wachttijd Eurotunnel


    Andere Europese Landen


    Overige Verkeersinformatie

    Rijverboden