'Belastinggeld gebruikt voor dure medicijnen'

'Belastinggeld gebruikt voor dure medicijnen'
10-05-2019 10:24 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De overheid investeert veel belastinggeld in biotechbedrijven die dure medicijnen produceren. Er worden geen voorwaarden gesteld aan deze investeringen, zoals het binnen de perken houden van de prijzen voor geneesmiddelen. Daardoor blijven de prijzen van medicijnen hoog. Dat stellen Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en Wemos, die toezicht houden op de invloed van multinationals, in een nieuw rapport.

SOMO en Wemos vinden dat de overheid het publiek belang, zoals de toegang tot medicijnen, zwaarder moet laten meewegen wanneer publiek geld wordt geïnvesteerd. Veel medicijnen, waaronder medicijnen tegen kanker, zijn voor veel mensen moeilijk te betalen.

"Het argument van de farmaceutische bedrijven dat medicijnen zo duur zijn vanwege hoge kosten voor research en development, is niet correct'', zegt Esther de Haan, onderzoeker bij SOMO. "Een deel van deze kosten en risico’s wordt gedragen door publieke partijen zonder dat zij voorwaarden verbinden aan hun investeringen. Dit is een gemiste kans van de overheid om invloed op de hoge medicijnprijzen uit te oefenen.”

Het rapport 'Overpriced' stelt ook dat moeilijk is te achterhalen hoeveel belastinggeld wordt geïnvesteerd.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,759
Diesel1,461

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden