Transport Online - Commissie wil opheldering over nevenactiviteiten bestuurder NPO

Commissie wil opheldering over nevenactiviteiten bestuurder NPO

Commissie wil opheldering over nevenactiviteiten bestuurder NPO
09-05-2019 16:14 | Binnenland | auteur ANP

HILVERSUM - Het bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uitleg geven over zakelijke activiteiten van televisiedirecteur Frans Klein. De Commissie Integriteit Publieke Omroep (CIPO) heeft opheldering gevraagd over zijn 'nevenactiviteiten'. NRC meldde vorige maand dat de NPO-bestuurder samen met zijn broer in 2011 een brievenbusconstructie optuigde voor twee Thaise restaurants, in Amsterdam en Almere.

"Wij hebben vragen gesteld over de melding en de toetsing daarvan door de Raad van Bestuur'', zegt een woordvoerder van de commissie. ,,Dus: wat is er wanneer gemeld en hoe is daarmee omgegaan?"

De restaurants van Kleins broer vielen onder een brievenbusfirma in Engeland. Die werd weer ondergebracht bij een trust in een belastingparadijs, ontdekte NRC, met als gevolg dat de eigenaar anoniem kon blijven voor schuldeisers - waaronder de Belastingdienst.

Brief niet openbaar

Klein was tot 2016 betrokken bij de Engelse firma. Hij zat toen al in de directie van de NPO. Die stelt dat hij de Raad van Bestuur bij zijn aantreden in 2014 op de hoogte heeft gebracht. Het bestuur heeft toen vastgesteld "dat dit niet conflicteerde met zijn functie van directeur televisie'', reageert de NPO. Hoe de fiscale en juridische zaken van de restaurants waren geregeld, beschouwt de omroep als "privéaangelegenheid".

De integriteitscommissie wil niet zeggen welke vragen precies zijn gesteld aan het NPO-bestuur. De brief waarin ze staan is niet openbaar.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions