Clicky


'Deken kan advocaten de mond niet snoeren'

'Deken kan advocaten de mond niet snoeren'
06-05-2019 16:59 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, Evert-Jan Henrichs, kan advocaten geen spreekverbod opleggen, zoals hij dat heeft gedaan in het geschil tussen de bekende strafpleiters Bénédicte Ficq, Nico Meijering en Stijn Franken. Dat betoogde advocate Lian Mannheims namens Meijering maandag voor de Raad van Discipline, de tuchtrechter voor advocaten.

Henrichs heeft Meijering voor de raad gedaagd, omdat de raadsman tegen het verbod in uitvoerig inging op de kwestie in de talkshow van Eva Jinek. De slepende advocatentwist speelt zich af in de marge van de strafzaken tegen de bekende criminelen Willem Holleeder, voormalig cliënt van Franken, en Dino Soerel, cliënt van het kantoor van Ficq en Meijering. De deken droeg de betrokken advocaten op zich niet in de media uit te laten over de kwestie.

Het geschil draait om een bewering van Willem Holleeder, die erop neerkomt dat Meijerings kantoorgenoot Bénédicte Ficq hem in 2011 zou hebben bedreigd. Volgens Holleeder zou Ficq dit hebben gedaan om een valse verklaring van hem te krijgen, ten gunste van Dino Soerel, cliënt van Meijering en Ficq. Franken was destijds de advocaat van Holleeder. Ficq heeft de beschuldiging altijd als onzinnig van de hand gewezen.

Holleeder vertelde in een telefoongesprek met journalist Peter R. de Vries over de bedreiging, op het kantoor van Franken. De Vries gebruikte toen de zogeheten geheimhouderstelefoon van Franken. Alleen de advocaat zelf mag die lijn, die niet wordt afgeluisterd, gebruiken.

Deken Henrichs onderzoekt zowel de vermeende bedreiging als het misbruik van de advocatenlijn. De uitkomst hiervan wordt eind mei verwacht. Van de advocaten eiste hij gedurende het onderzoek radiostilte, om een ,,mediastorm'' daarover te voorkomen.

Meijering zag zich genoodzaakt het spreekverbod te negeren, omdat hij vond dat hij moest opkomen voor de belangen van Soerel en zijn kantoor. ,,Door wel iets te zeggen, zijn we die mediastorm juist tegengegaan'', aldus de raadsman.

De raad doet naar verwachting over zes weken uitspraak.