Clicky


Ajax wint KNVB-beker met zege op Willem II

Ajax wint KNVB-beker met zege op Willem II
05-05-2019 20:02 | Sport | auteur ANP

ROTTERDAM - Ajax heeft zich op 5 mei bevrijd van een zware last. De ploeg van trainer Erik ten Hag versloeg Willem II in de bekerfinale (4-0) en verzekerde zich zo in een volle Kuip van de eerste prijs in ruim vijf jaar.

Na 1834 dagen mocht de club uit de hoofdstad eindelijk weer eens feestvieren. Ajax deed dat redelijk bescheiden want de honger naar succes is nog niet gestild. Komende woensdag is Tottenham Hotspur in Amsterdam voor een beslissend duel om een plaats in de finale van de Champions League. Ajax is ook nog maar twee competitiezeges verwijderd van de 34e landstitel. De club won de 'dubbel' in 2002 voor de laatste keer.

De koploper van de eredivisie legde binnen twee minuten de basis voor de negentiende KNVB-beker uit de clubhistorie. Daley Blind opende in de 38e minuut de score, op aangeven van Dusan Tadic. Een minuut later bekroonde Klaas-Jan Huntelaar een schitterende aanval met hoofdrollen voor Noussair Mazraoui en Hakim Ziyech.

Tot de openingstreffer had Ajax het best lastig met een dapper strijdend Willem II, dat zich in de competitie nog voor de play-offs om Europees voetbal kan plaatsen. De tweevoudig winnaar van de KNVB-beker deed er alles aan om het combinatiespel van de tegenstander te ontregelen. Dat lukte redelijk, want tot de openingstreffer van Blind had alleen Huntelaar een grote kans gemist.

Willem II startte zonder creatieve spelers als Daniel Crowley en Marios Vrousai. Trainer Ten Hag dacht tijdens de bekerfinale al een beetje aan de return van komende woensdag met de Spurs. Hij gunde David Neres, Lasse Schöne en Joël Veltman rust en liet Huntelaar, Mazraoui en Rasmus Kristensen aan de aftrap verschijnen.

Met de veilige voorsprong op het scorebord haalde Ten Hag In de tweede helft ook Hakim Ziyech, Dusan Tadic en Frenkie de Jong naar de kant. Het maakte allemaal weinig uit voor het spelbeeld. Ajax controleerde de eindstrijd en kwam in de 67e minuut met een tweede treffer van Huntelaar op 3-0. De ongelukkig spelende Kristensen liet de club uit Amsterdam in de 76e minuut nog uitlopen naar 4-0.