Clicky


Ierse kalveren tijdens transport naar Nederland ernstig mishandeld

Ierse kalveren tijdens transport naar Nederland ernstig mishandeld [+video]
03-05-2019 16:08 | Transport | auteur Redactie

TOLLEVAST - Jonge kalveren worden tijdens hun transport van Ierland naar Nederland ernstig mishandeld. Dit blijkt uit onderzoek van Eyes on Animals en de Franse organisatie L214. De organisaties inspecteerden tientallen transporten en legden vast dat kalveren worden geslagen, geschopt en voortgetrokken aan de oren.

Nederland is de grootste kalfsvleesproducent in Europa en importeert ieder jaar zo’n 750.000 jonge kalveren, waarvan 50.000 uit Ierland. Eyes on Animals en L214 inspecteerden afgelopen maart tientallen trucks uit Ierland. De trucks gaan via de Franse havenstad Cherbourg naar mesterijen in hoofdzakelijk Nederland. De kalveren zijn dan twee tot vier weken oud. In totaal duurt de reis ruim 50 uur.

Uit het onderzoek blijkt dat de kalveren op de rustplaats in Frankrijk hard werden geslagen en geschopt. Soms ging dat zo hard dat kalveren in elkaar zakten van pijn. Ook werden kalveren aan de oren voortgetrokken. Eén medewerker gooide met de kalveren en sprong meerdere malen met zijn volle gewicht op een gevallen kalf.

Verder waren de drinkvoorzieningen in de trucks niet in orde. Spenen ontbraken of ze waren niet bruikbaar voor de kalveren. Hierdoor konden veel kalveren tijdens transport ook geen water drinken. Na de lange uitputtende reis arriveerden de kalveren in de Nederlandse mesterijen. De hokken waren klein, kaal, hard en donker. Op basis van de bevindingen zijn Eyes on Animals en L214 een petitie gestart om het transport van kalveren die nog afhankelijk zijn van melk te verbieden.

Lesley Moffat, directeur Eyes on Animals: “Het is hartverscheurend om te zien hoe deze kwetsbare dieren, die nog wankel op hun poten staan, zoveel geweld wordt aangedaan tijdens transport naar Nederland en dan uiteindelijk eindigen in een hokje waarin ze zich amper kunnen omdraaien. Nederland is de drijvende kracht achter deze transporten en zou meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor het welzijn van deze kalveren.”

L214 en Eyes on Animals hebben een aanklacht ingediend tegen de rustplaats Qualivia in Tollevast en tegen één van de medewerkers voor het mishandelen van de kalveren. De autoriteiten in Nederland, Frankrijk en Ierland zijn vandaag op de hoogte gesteld van de gedocumenteerde overtredingen en verzocht om onmiddellijk actie te ondernemen.

LET OP: Onderstaande beelden kunnen als schokkend ervaren worden!

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,187
Diesel1,958

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions