Transport Online - Vijf en zes jaar cel voor obermishandelaars Praag

Vijf en zes jaar cel voor obermishandelaars Praag

Vijf en zes jaar cel voor obermishandelaars Praag
30-04-2019 15:09 | Buitenland | auteur ANP

PRAAG - De Nederlandse broers Arash N. (32) en Armin N. (29) zijn door de rechtbank in Praag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf en zes jaar voor het toebrengen van zwaar letsel bij een ober in de Tsjechische hoofdstad en wegens ordeverstoring. Ook mogen de broers na het uitzitten van hun straf tien jaar Tsjechië niet meer in.

Door het geweld tijdens een vechtpartij raakte de ober vorig jaar zwaargewond. Hij heeft nog altijd last van zijn verwondingen. Arash kreeg een lagere straf, omdat hij een kleiner aandeel had in het geweld. Ook vindt de rechtbank zijn spijtbetuiging oprechter.

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag direct na de uitspraak laten weten in hoger beroep te gaan. Het OM beschuldigde de broers van poging tot moord en vond een celstraf tussen de tien en achttien jaar passend. Ook had het OM liever gezien dat de broers nooit meer welkom zouden zijn in Tsjechië.

De rechtbank weegt voor de lagere straf mee dat het de manager van het restaurant was die de ruzie begon door de eerste duw uit te delen. Ook is er in het oordeel van de rechter geen sprake van poging tot moord.

Armin en Arash waren vorig jaar april met een groep van in totaal zeven vrienden in de Tsjechische hoofdstad om het vrijgezellenfeest van een van de mannen te vieren. Twee vrienden kregen ruzie met de manager van restaurant Polpo, omdat ze op het terras bier dronken dat ze zelf hadden meegenomen. Die ruzie liep uit de hand. De toegesnelde ober Miroslav Vitek werd zo zwaar afgetuigd dat hij onder meer een gebroken oogkas, een gebroken kaak en een verbrijzelde enkel opliep.

Van het gevecht zijn beelden op internet verschenen. Die zorgden voor grote verontwaardiging in zowel Nederland als Tsjechië. Na de vechtpartij vertrokken de mannen halsoverkop naar Berlijn om later toch terug te keren naar Praag. Daar werden ze op het vliegveld aangehouden.

De broers speelden volgens de aanklager de hoofdrol in de vechtpartij. Van de groep kregen er drie eerder al voorwaardelijke celstraffen. Twee anderen gingen vrijuit omdat ze juist hadden geprobeerd de boel te sussen.

Als de straf onherroepelijk is, dus als het hoger beroep behandeld is, kunnen de mannen hun straf in Nederland uitzitten. Wanneer het hoger beroep dient, is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van de rechtbank schat in over enkele maanden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions