Werkplaatskaarten slimme tachograaf weer niet op tijd klaar

Werkplaatskaarten slimme tachograaf weer niet op tijd klaar
29-04-2019 11:31 | Politiek | auteur Redactie

DEN HAAG - De werkplaatskaarten voor de slimme tachograaf zullen weer niet op tijd klaar zijn. Dat meldt de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van Nieuwenhuizen in een brief aan de Kamer waarin ze de stand van zaken van de werkplaatskaarten communiceert.

De werkplaatskaarten zouden in eerste instantie op 15 maart geleverd moeten worden maar dit lukte de Kiwa niet. De Kiwa gaf toen aan de kaarten rond 15 mei aanstaande te leveren maar ook dit gaat de Kiwa niet halen, blijkt nu. De kaarten zullen naar verwachting pas rond 15 juni geleverd kunnen worden.

Minister van den Nieuwenhuizen laat in haar brief weten: "Dit heeft mij onaangenaam verrast. Door het niet halen van een aantal noodzakelijke processtappen, zoals een test bij het Joint Research Centre van de Europese Commissie en het niet kunnen voldoen aan de designvereisten van de verordening loopt Idemia(het bedrijf dat de kaarten aan Kiwa levert) verdere vertraging op bij de productie van de Nederlandse tachograafkaarten. Het betreft hier niet alleen de Nederlandse werkplaatskaarten, maar ook de bestuurderskaarten (bestuurders van bussen en vrachtwagens), de bedrijfskaarten (transportondernemers) en tot slot de controlekaarten (ILT en Politie). Gelukkig kunnen de huidige bestuurders-, controle- en bedrijfskaarten ook gebruikt worden in de nieuwe tachografen. Alleen bij de werkplaatskaarten kan dit niet, waardoor hier met urgentie een oplossing is gevonden door middel van de Kroatische werkplaatskaarten."

De Kroatische werkplaatskaarten zijn inmiddels afgeleverd bij de Nederlandse werkplaatsen. Hiermee worden de grootste problemen voor fabrikanten en leveranciers van vrachtwagens en bussen voorkomen, zodat de productie van voertuigen niet stil valt.

Kroatië was van alle mogelijke leveranciers op dat moment het snelste in staat werkplaatskaarten te leveren.

De Kroatische werkplaatskaarten blijven nog geldig tot 15 juli aanstaande. "Ik heb Kiwa gevraagd om alles op alles te zetten om te voorkomen dat partijen zonder geldige kaart komen te zitten, zodat werkplaatsen, transportbedrijven en chauffeurs, maar ook agenten en inspecteurs niet de dupe worden van het feit dat Kiwa en Idemia niet kunnen voldoen aan de gemaakte afspraken."

Overleg met sector en oplossingsrichtingen

"Nadat ik op de hoogte ben gesteld van de vertraagde levering zijn de vertegenwoordigers van de belangrijkste partijen in dit dossier (RAI, Bovag, TLN, Evofenedex, KNV, DAF, Scania en VDL) uitgenodigd om samen met Kiwa en IenW aan tafel te gaan, om deze partijen te informeren over de vertraagde levering, de gevolgen te bespreken en om zo snel mogelijk te werken aan oplossingen", aldus de Minister.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden