Transport Online - Gele hesjes ondanks toezeggingen toch weer de straat op

Gele hesjes ondanks toezeggingen toch weer de straat op

Gele hesjes ondanks toezeggingen toch weer de straat op
27-04-2019 19:29 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - Ondanks de nieuwe toezeggingen van president Emmanuel Macron, die onder meer belastingverlaging beloofde, zijn 'gele hesjes' zaterdag toch weer de straat opgegaan in Frankrijk. Bij aanvang waren het er 5500 maar in de loop van de dag groeide het aantal volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken nog aan tot ruim 23.000. In Parijs sloten bij de protestmarsen ook leden van de grote vakbond CGT zich aan.

Een belangrijke andere plaats was ditmaal Straatsburg waar ongeveer 3000 mensen meededen. Straatsburg was uitgekozen wegens de Europese verkiezingen volgende maand. Daar liepen ook demonstranten uit Duitsland, België, Italië en Luxemburg mee. Even nam de spanning toe. Betogers gooiden met stenen naar de politie. Die reageerde met de inzet van traangas. Daarna werd het snel weer rustig.

Het hoofdcommissariaat Neder-Rijn had protestbijeenkomsten in het centrum en in de buurt van Europese instellingen verboden uit angst voor verstoring van de publieke orde door ongeregeldheden. De plaatselijke middenstand had volgens de krant Le Parisien aangedrongen op strenge veiligheidsmaatregelen.

In Parijs stonden 2600 activisten stil voor gebouwen van mediabedrijven. Ze eisten daar een "eerlijke behandeling door de pers''. De route van de 'mars naar de media' voerde langs de redacties van Radio France, TF1/LCI, CNews, France Télévisions, BFMTV en eindigde bij het CSA, het hoge commissariaat voor de audiovisuele media.

In Montpellier, Toulouse, Bordeaux en Marseille viel de opkomst met 1000 tot 1500 demonstranten nog enigszins mee, in Lyon waren het er niet meer dan 150. Ernstige rellen bleven uit. De gele hesjes demonstreren sinds november tegen de hervormingspolitiek van Macron en de regering. Vorige week telden de autoriteiten in heel Frankrijk 27.900 betogers, 9000 van hen in de hoofdstad.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions