Transport Online - Werknemers sleepbedrijf Svitzer leggen opnieuw werk neer

Werknemers sleepbedrijf Svitzer leggen opnieuw werk neer

Werknemers sleepbedrijf Svitzer leggen opnieuw werk neer
25-04-2019 16:05 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

AMSTERDAM - Vanmiddag leggen de werknemers van het sleepbedrijf Svitzer vanaf 16.00 uur het werk voor de vijfde keer neer in hun strijd voor een rechtvaardige cao. De eisen van de sleepbootbemanningen zijn meer dan gerechtvaardigd, vinden vakbonden FNV Havens en Nautilus International.

Cruciale rol in Noordzeekanaalgebied

Als gevolg van de werkonderbreking zal het scheepvaartverkeer van en naar het Noordzeekanaalgebied een behoorlijke vertraging oplopen. Want hoewel het "slechts" zes sleepboten in de Amsterdamse haven en één sleepboot in de Rotterdamse haven betreft, is het werk dat de Svitzer-werknemers verrichten cruciaal. Schepen kunnen tijdens de werkonderbreking niet gebruikmaken van de sleepboten voor het manoeuvreren van en naar de kade.

Lonen aanpassen aan aantal gewerkte uren

In de tijd dat het financieel wat minder ging met Svitzer zijn de werknemers gemiddeld 8,5 uur per week meer gaan werken, zonder dat zij hiervoor extra werden beloond. Asmae Hajjari van FNV Havens: "Ik kom weinig werknemers tegen die een dergelijk offer brengen aan hun werkgever, maar ze krijgen er totaal geen erkenning of waardering voor terug. Svitzer wil zijn werknemers namelijk structureel extra laten werken zonder ze daarvoor te betalen."

De Svitzer-werknemers zijn zich ervan bewust dat het scheepvaartverkeer hinder ondervindt van de werkonderbrekingen. "Maar door de aanhoudende weigering aan de kant van het bedrijf, rest de werknemers niets anders dan actie te voeren en indien nodig de acties verder op te voeren", stelt Jos Hilberding van Nautilus International. "Het is te zot voor woorden dat werknemers in loondienst bij dit sleepvaartbedrijf, actie moeten voeren om betaald te worden voor uren die zij werken."

Gevolgen

Ook dit keer gaat het scheepvaartverkeer vertraging oplopen door de werkonderbreking op de zes sleepboten in de wateren tussen IJmuiden en Amsterdam. Zeeschepen kunnen pas later vertrekken of de haven worden binnengesleept. Dit is ook het geval in Rotterdam, waar één sleepboot van Svitzer actief is. Ook deze boot vaart vanaf vanmiddag 16.00 uur niet.

Svitzer is een dochteronderneming van de Deense multinational A.P. Moller-Maersk. Maersk Line is de grootste containerrederij ter wereld. De terminaldivisie APMT exploiteert tientallen terminals wereldwijd, waaronder twee in Rotterdam. Svitzer opereert behalve in Nederland ook in tal van andere havens binnen en buiten Europa. De cao geldt voor 63 werknemers.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 7 juni t/m zondag 13 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,549

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions