Transport Online - VVD en PvdA: haatprediker Steven Anderson uit VS niet welkom

VVD en PvdA: haatprediker Steven Anderson uit VS niet welkom

VVD en PvdA: haatprediker Steven Anderson uit VS niet welkom
24-04-2019 09:28 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Een extremistische christelijke prediker uit de Amerikaanse staat Arizona moet niet worden toegelaten in Nederland. Dat vinden onder andere de PvdA en de VVD. De predikant, die vindt dat alle homo's, lesbiennes en transgenders moeten worden geëxecuteerd, wil op 23 mei een bezoek brengen aan Nederland.

Homobelangenorganisatie COC deed dinsdag al een oproep om Steven Anderson bij de grens te weren, en vindt steun bij PvdA-Kamerleden Kirsten van den Hul en Lilianne Ploumen en VVD'er Dilan Yesilgöz. "Hij heeft wat ons betreft niets te zoeken in Nederland'', twittert de VVD-politica.

Ook het het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) sluit zich bij COC aan. Anderson is een Holocaust-ontkenner en hij noemde het Jodendom eerder "de synagoge van Satan". De organisatie wil dat staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) Anderson de toegang tot Nederland ontzegt.

Na de aanslag in 2016 op een homoclub in de Amerikaanse staat Florida, die aan 49 mensen het leven kostte, was Anderson verheugd. Hij maakte de slachtoffers uit voor "pedofielen'' en vond het jammer dat er niet meer doden waren gevallen.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een land Anderson de deur wijst. In 2016 zette Botswana de man het land uit nadat hij in een interview had opgeroepen tot de executie van lhbt-mensen. Ook in het Verenigd Koninkrijk is Anderson niet welkom.

De kwestie komt ook aan de orde in de gemeenteraad van Amsterdam, aangezien de haatprediker van plan is daar te spreken. De coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP gaan tijdens de raadsvergadering op 8 mei kritische vragen stellen over zijn komst. "Voor zulke haat en onverdraagzaamheid is geen plek in Amsterdam. In onze open en tolerante stad maakt het namelijk niet uit waar je wieg stond of op wie je verliefd bent", laat de Amsterdamse D66-voorman Reinier van Dantzig weten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,257

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions