Transport Online - Bedreigster Baudet krijgt 100 uur taakstraf

Bedreigster Baudet krijgt 100 uur taakstraf

Bedreigster Baudet krijgt 100 uur taakstraf
23-04-2019 13:14 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De 21-jarige Mila van den B. moet een taakstraf doen van honderd uur voor het bedreigen van Thierry Baudet. De rechtbank in Amsterdam vindt dat de vrouw schuldig is aan opruiing en bedreiging van de leider van Forum voor Democratie (FVD). Baudet vindt de straf "passend''.

De Nijmeegse studente liep op 23 maart mee met een antiracisme-demonstratie in Amsterdam en scandeerde "Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf!''. Baudet deed aangifte tegen de vrouw.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder 180 uur werkstraf, waarvan zestig uur voorwaardelijk. De rechtbank vond echter een geheel onvoorwaardelijke taakstraf op zijn plaats. Hoewel de vrouw spijt heeft betuigd en het niet haar bedoeling was anderen aan te zetten tot geweld tegen de politicus, oordeelt de rechtbank dat zij de grenzen van vrijheid van meningsuiting heeft overschreden.

Baudet vindt de veroordeling zelf belangrijk, en kan zich vinden in het opleggen van een taakstraf. "Even flink aan het werk, om al die agressie eruit te zweten. Dat lijkt me prima. Ik hoop dat ze het nooit meer zal doen.''

Dat de uitlatingen vlak na het behalen van de winst door FVD bij de Provinciale Statenverkiezingen werden gedaan, riep volgens de rechtbank een sterke associatie op met de moord op politicus Pim Fortuyn in 2002. Dat de vrouw destijds vier jaar oud was en zich daardoor niet bewust zou zijn geweest van die context, acht de rechtbank ongeloofwaardig.

Met de uitspraak wil de rechtbank aan iedereen duidelijk maken dat er grenzen zijn aan wat er over anderen kan worden geroepen en dat het overschrijden daarvan consequenties heeft.

Van den B., die niet bij de uitspraak aanwezig was, had tijdens de demonstratie haar gezicht bedekt met een sjaal. Ze werd gefilmd en het filmpje circuleerde vervolgens op sociale media. Volgens de rechtbank heeft ze bewust de kans aanvaard dat haar uitlatingen bij Baudet terecht zouden kunnen komen. De politie kon haar identiteit achterhalen en pakte haar enkele dagen later op.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,326

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions