Transport Online - Aanslagen Sri Lanka 'wraak voor Christchurch'

Aanslagen Sri Lanka 'wraak voor Christchurch'

Aanslagen Sri Lanka 'wraak voor Christchurch'
23-04-2019 11:25 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

COLOMBO - De zelfmoordaanslagen in Sri Lanka waren bedoeld als vergelding voor het bloedbad in twee Nieuw-Zeelandse moskeeën. Dat blijkt volgens onderminister van Defensie Ruwan Wijewardene uit eerste onderzoeksresultaten.

"Uit voorlopige onderzoeksresultaten blijkt dat de gebeurtenissen in Sri Lanka waren bedoeld om wraak te nemen voor de aanval op moslims in Christchurch'', zei Wijewardene dinsdag in het parlement. In die stad in Nieuw-Zeeland vielen vorige maand vijftig doden bij schietpartijen in twee moskeeën.

De regering van Nieuw-Zeeland kan nog niet bevestigen dat er een verband lijkt te zijn tussen de aanslagen in de twee landen. "Nieuw-Zeeland heeft nog geen inlichtingen gezien waarop zo'n inschatting gebaseerd zou kunnen zijn'', zei een woordvoerder van premier Jacinda Ardern.

De Sri Lankaanse autoriteiten denken dat de radicaal-islamitische National Thowheeth Jama'ath (NTJ) achter de aanslagen zit. Wijewardene zei dat inmiddels aan het licht is gekomen dat die groep nauwe banden onderhield met een andere organisatie. Die noemde hij "JMI''.

Wijewardene leek daarmee volgens persbureau AFP te verwijzen naar Jamaat-ul-Mujahideen India, een eveneens vrij onbekende groep. Die zou gelieerd zijn aan een organisatie met een vergelijkbare naam in Bangladesh.

De aanslagen zijn inmiddels ook opgeëist door terreurorganisatie IS. De groep beweerde via spreekbuis Amaq dat de daders "strijders van Islamitische Staat'' waren, maar kwam niet met bewijs.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions