Transport Online - 'Tesla heeft volgend jaar zelfrijdende taxi's'

'Tesla heeft volgend jaar zelfrijdende taxi's'

'Tesla heeft volgend jaar zelfrijdende taxi's'
23-04-2019 10:02 | Buitenland | auteur ANP

PALO ALTO - Tesla begint al volgend jaar met de uitrol van een taxidienst met zelfrijdende auto's in enkele staten in de Verenigde Staten. Dat beloofde Tesla-topman Elon Musk tijdens een beleggersdag. De introductie zou veel eerder zijn dan bij concurrenten. Musk staat bekend om zijn ambitieuze deadlines, die lang niet altijd worden gehaald.

De fabrikant van elektrische auto's onthulde een nieuwe microchip waarmee een auto zonder een bestuurder kan rijden. De investeringen in zelfrijdende auto's zijn momenteel volgens de topman "zowat de belangrijkste kostenpost voor Tesla''. Musk beweert dat zijn bedrijf momenteel de enige autobouwer is met technologie waarmee auto's volledig autonoom kunnen rijden.

Kenners onderscheiden meerdere niveaus van zelfrijdende auto's, waarvan een auto in het hoogste niveau op alle terreinen en onder alle omstandigheden zelf kan rijden. Musk beweert dat de zelfrijdende Tesla dat niveau kan halen. Volgens experts kan het nog echter jaren duren voordat voertuigen zonder enige menselijke tussenkomst veilig op wegen kunnen rijden. Ook omdat toezichthouders en overheden de technologie nog moeten goedkeuren, wat een tijdrovend proces is.

Meerdere autobouwers en technologiebedrijven zoals Google-zusterbedrijf Waymo, Mercedes-moederbedrijf Daimler en taxidienstaanbieder Uber, werken ook aan volledig zelfrijdende auto's. Daimler en Uber, die samenwerken op dat vlak, mikken op "het begin van het volgende decennium". Veel andere fabrikanten en ontwikkelaars zien het niet voor 2025 gebeuren.

Tesla wil met zijn taxidienst geen nieuw taxibedrijf starten maar een autodeelplatform. Daarmee kunnen Tesla-eigenaren geld verdienen door hun auto, zelfstandig rijdend, aan anderen te verhuren via een platform van Tesla. Musk noemde daarbij Uber en Airbnb als voorbeelden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen