Clicky


'Betalingstermijn grote bedrijven moet omlaag'

'Betalingstermijn grote bedrijven moet omlaag'
23-04-2019 08:34 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven is verder verslechterd. Dat maakt vooral het midden en kleinbedrijf (mkb) kwetsbaarder voor tegenslag, wat extra riskant is nu de economie lijkt te gaan afkoelen. Platform Betaalme.nu wil dat betalen binnen dertig dagen de norm wordt. MKB-Nederland gaat een stap verder en wil dat de termijn waarop grote bedrijven de rekeningen van hun mkb-leveranciers moeten betalen, wettelijk wordt vastgelegd op dat aantal dagen.

Wettelijk gezien hebben grote bedrijven momenteel een maximale termijn van zestig dagen voor hun mkb-leveranciers. "Aan mkb’ers wordt steeds vaker gevraagd langere betaaltermijnen te accepteren. We hameren erop dat ze hier niet te makkelijk mee akkoord moeten gaan'', zegt Joost van den Hondel van Betaalme.nu. "Het wordt gewoon tijd om dit voor eens en altijd goed te regelen”, aldus voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland.

Uit data van bedrijfsinformatiespecialist Graydon die Betaalme.nu aanhaalt, blijkt dat de verslechtering van betaalgedrag die vorig jaar begon, zich heeft doorgezet. De gemiddelde betaaltermijn is het eerste kwartaal van dit jaar opgelopen tot gemiddeld 39,9 dagen, tegenover 39,2 dagen begin vorig jaar. De langste betaaltermijnen komen volgens Graydon voor in de sector transport en logistiek, bij leasebedrijven en in de IT en communicatie.

Betaalme.nu blijft zich richten op het aantrekken van grote organisaties die hun kleine leveranciers helpen door snel hun facturen te betalen. "Gelukkig zien we ook veel goede wil in het bedrijfsleven”, zegt Van den Hondel. Er doen inmiddels 59 grote organisaties mee met het initiatief.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,187
Diesel1,958

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions