Clicky


Mathieu van der Poel stunt met zege Amstel Gold Race

Mathieu van der Poel stunt met zege Amstel Gold Race
21-04-2019 17:27 | Sport | auteur ANP

VILT - Mathieu van der Poel heeft op ongelooflijke wijze de 54e editie van de Amstel Gold Race gewonnen. De Nederlander van Corendon-Circus, wereldkampioen veldrijden en dit voorjaar al vaker stuntend op de weg, leek na een mislukte vroege aanval kansloos voor de winst. Maar in de slotkilometer achterhaalde hij met een groepje de Fransman Julian Alaphilippe en de Deen Jakob Fuglsang, van wie al werd aangenomen dat ze om de zege zouden sprinten.

De tweede plaats was voor de Australiër Simon Clarke. Fuglsang werd nog derde, Alaphilippe vierde.

Van der Poel plaatste een aanval op de Gulperberg. Alleen de Spanjaard Gorka Izagirre kon het tempo van de Nederlandse stuntman volgen. Maar het was nog 43 kilometer en achter het tweetal - dat nog een kopgroep voor zich wist - verzamelden de renners van Deceuninck - Quick-Step zich aan kop van de groep, gevolgd door de mannen van Jumbo-Visma.

Het leverde op de Kruisberg een samensmelting op waarna Alaphilippe ten aanval trok, alleen Fuglsang kon op de Eyserbosweg volgen en Van der Poel had er even geen antwoord op. Achter het tweetal leidde de Pool Michal Kwiatkowski de achtervolging, met uiteindelijk alleen nog de Italiaan Matteo Trentin in zijn spoor. Een groep van een man of dertig, met onder anderen Van der Poel, Robert Gesink, Dylan van Baarle en Bauke Mollema, volgde bij de laatste passage over de Cauberg al op een kleine minuut.

Kwiatkowski en Trentin gingen de slotlus over 16 kilometer in met ruim een halve minuut achterstand. Mollema probeerde met Clarke naar het achtervolgende duo te rijden. Kwiatkowski sloot vlak voor de slotkilometer aan bij de twee koplopers, maar de groep erachter liep onder aanvoering van Van der Poel heel snel in.

Alaphilippe trok de sprint aan, maar Van der Poel kwam er met meer snelheid overheen en liet zich met de streep in zicht niet meer inhalen.

Voor de 25-jarige Van der Poel is het zijn grootste zege tot nu toe als prof. Erik Dekker was in 2001 de laatste Nederlander die de klassieker in Limburg had gewonnen. In 1990 had zijn vader Adrie van der Poel de Gold Race al gewonnen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions