Groen licht voor lagere EU-uitstootnorm vrachtwagens

Groen licht voor lagere EU-uitstootnorm vrachtwagens
18-04-2019 13:38 | Milieu | auteur ANP

STRAATSBURG - Het Europees Parlement geeft groen licht voor een lagere CO2-uitstootnorm voor zware vrachtwagens. Nieuwe vrachtwagens moeten in 2025 15 procent minder uitstoten vergeleken met 2019 en in 2030 30 procent. De nieuwe regel dekt 70 procent van alle vrachtwagens voor de lange afstand.

Het is voor het eerst dat Europa beperkingen oplegt aan de emissie van broeikasgassen van vrachtwagens. Dat is nodig om de klimaatdoelen te halen die in het akkoord van Parijs zijn vastgelegd. Het parlement nam de wet met overgrote meerderheid (474 voor, 47 tegen en 11 onthoudingen) aan. De Europese Commissie komt in 2022 met voorstellen voor doelstellingen voor na 2030 en gaat dan ook kijken naar CO2-normen voor bussen.

Vrachtwagens en andere zware voertuigen zijn goed voor 25 procent van de totale CO2-uitstoot in het wegverkeer. "Het werd hoog tijd dat er in Europa CO2-normen voor zwaar vrachtverkeer werden ingevoerd'', aldus rapporteur Bas Eickhout (GroenLinks). "Deze normen zullen zeker bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering.”

Landen als China, Canada, Japan en de VS kennen al uitstootnormen voor vrachtwagens.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,759
Diesel1,464

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden