Publiceren foto kroongetuige 'onverantwoord'

Publiceren foto kroongetuige 'onverantwoord'
18-04-2019 11:33 | Binnenland | auteur ANP

SCHIPHOL - Het publiceren van een foto van kroongetuige Nabil B. zorgt voor ,,een onverantwoord groot risico" voor hemzelf en zijn naasten. Dat zei het Openbaar Ministerie (OM) donderdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting rond de bende van Nederlands meest gezochte misdadigers Ridouan Taghi en diens vermoedelijke rechterhand Saïd Razzouki. Volgens de advocaat van B., Michiel Kuyp, heeft het OM dit risico zelf veroorzaakt door de foto in het dossier te stoppen.

Het OM stelt een strafdossier samen en verstrekt dit aan de rechtbank en alle verdachten en hun advocaten. De Telegraaf heeft waarschijnlijk inzage in de stukken gehad en publiceerde een geblurde foto. "Die foto had niet in het dossier gemogen. Dat was absoluut niet de bedoeling en is een fout geweest", zei de officier van justitie. "Daar zijn we heel erg van geschrokken, maar waar we nog meer van geschrokken zijn is dat dat de foto gedeeld is met de pers."

Het OM vermoedt dat het lek in de hoek van de advocaten van de verdachten gezocht moet worden. "Wij hebben niks met de pers gedeeld en waarschijnlijk de rechtbank ook niet."

Advocaat Kuyp vindt het onbegrijpelijk dat niemand bij het OM zich heeft afgevraagd of een foto van B. wel in het dossier thuishoorde. "Dit is niet de eerste keer dat het OM meer oog heeft voor de opsporing dan voor de veiligheid van B. en zijn familie'', aldus Kuyp. B.'s broer werd vorig jaar maart doodgeschoten, een week nadat justitie de kroongetuigendeal met B. bekend had gemaakt. Kuyp riep het OM op uiterste zorgvuldigheid te betrachten. "B. heeft zijn nek ver uitgestoken'' De raadsman wil voortaan dossierstukken op eventuele risico's kunnen beoordelen voordat ze onder andere advocaten worden verspreid.

Kroongetuige B. heeft tientallen verklaringen afgelegd over een reeks liquidaties waarvan de bende wordt verdacht. De zaak zal niet eerder dan in 2020 inhoudelijk behandeld kunnen worden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,768
Diesel1,469

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden