Clicky

 Drie jaar cel geëist tegen 'faillissementsexpert' Jouke Brander

Drie jaar cel geëist tegen 'faillissementsexpert' Jouke Brander
18-04-2019 11:26 | Faillissementen | auteur Redactie

ZWOLLE - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de Rechtbank in Zwolle gevangenisstraffen tot 3 jaar geëist tegen vier verdachten van stelselmatige faillissementsfraude. Het OM verwijt verdachten betrokkenheid bij meerdere faillissementen, waarin steeds hetzelfde bouwproject een rol speelde en waarin faillissementsfraude is gepleegd.

Het gaat het om het niet verstrekken van (volledige) informatie aan de curator en vermoedelijke onttrekkingen aan de boedel. Het tekort in de boedel van de drie opeenvolgende faillissementen was circa 3,5 miljoen euro.

Transportbedrijf en uitzendbureau failliet

Naast bouwbedrijven liet Jouke Brander in 2009 ook een transportbedrijf, FLT Twijzel, en een uitzendbureau voor chauffeurs, Uitzendbureau Fresh BV, failliet verklaren.

Volgens het OM heeft de hoofdverdachte, Jouke Brander, geen administratie gevoerd om de fraude te verbloemen en de werkzaamheden voor de curatoren daarmee ernstig bemoeilijkt. Daarnaast heeft hij belastingfraude gepleegd, wat ten koste ging van de Belastingdienst en daarmee de samenleving. Met zijn handelen heeft hij crediteuren benadeeld en zichzelf verrijkt.

Verdachte meent dat de strenge winter en het instorten van de huizenmarkt, als gevolg van de financiële crisis, de oorzaak van de faillissementen is geweest. Hij ziet de door hem begaande strafbare feiten als  broddelwerk van de Belastingdienst, de curatoren en de FIOD en voelt zich vrij van alle schuld. Gedurende het onderzoek heeft hij op geen enkele wijze blijk gegeven van de verwijtbaarheid van zijn handelen en de gevolgen die daarmee gepaard zijn gaan.

Strafmaat

Het OM is van mening dat de duur en het patroon van het frauduleuze gedrag waarbij de hoofdverdachte van meerdere rechtspersonen misbruik heeft gemaakt, strafverzwarend is.

Een gevangenisstraf van 3 jaar waarvan een halfjaar voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar vindt de officier hier op zijn plaats. Daarnaast vordert hij een bestuursverbod voor de duur van 2 jaren.

Tegen de tweede verdachte, echtgenote van Brander, eist de officier een gevangenisstraf van 5 maanden waarvan 2 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaren. Zij heeft samen met haar man inkomsten gegenereerd waarvan zij geen opgaaf hebben gedaan bij de curator. Van dat geldbedrag hebben zij zichzelf verrijkt en de crediteuren benadeeld.

De derde verdachte, die de administratie voerde van de failliete rechtspersonen en medeplichtig is aan de belastingfraude, hoorde een gevangenisstraf van 6 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaren tegen zich eisen.

Tegen de vierde verdachte, medeplichtig aan het faillissement van een van de drie rechtspersonen, eist de officier een taakstraf van 120 uur en een geldboete van EUR 15.000.

De rechtbank doet op maandag 20 mei 2019 uitspraak.

Foto's

  • TRUCKSPOT DRACHTEN
    tiltrans burgum
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,167
Diesel1,972

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats