Transport Online - 30 maanden cel voor drugs smokkelende vrachtwagenchauffeur en handlanger

30 maanden cel voor drugs smokkelende vrachtwagenchauffeur en handlanger

30 maanden cel voor drugs smokkelende vrachtwagenchauffeur en handlanger
17-04-2019 20:02 | Criminaliteit | auteur Redactie

ARNHEM - De rechtbank veroordeelt twee mannen uit Oost-Europa tot 30 maanden gevangenisstraf voor cocaïnesmokkel. Een 26-jarige Albaniër leverde 6 kilo cocaïne af bij een vrachtwagenchauffeur. Deze vrachtwagenchauffeur, een 42-jarige man uit Litouwen, verstopte de drugs in de cabine van zijn vrachtwagen en zou de pakketten vervolgens naar Groot-Brittannië rijden.

De twee mannen spraken ‘s avonds laat af op een parkeerplaats langs de snelweg bij Kesteren. De man uit Albanië leverde de drugs aan de chauffeur uit Litouwen. De chauffeur kreeg de opdracht de pakketten te verstoppen. De pakketten waren gewikkeld in doorzichtig plastic en zilverkleurig folie. Ze wogen per stuk ongeveer 1 kilo.

Uitvoer van drugs over de weg

De wijze waarop de mannen werden aangestuurd en de manier waarop de drugs in de cabine verstopt zijn is een gebruikelijke manier van opereren bij de uitvoer van drugs over de weg. Ook de manier van verpakken past hierbij. Tijdens de zitting verklaarde één van de mannen dat hij dacht dat er tabak in de pakketten zat. Kijkend naar deze combinatie van omvang en gewicht vindt de rechtbank deze verklaring niet geloofwaardig. De rechtbank oordeelt dat beiden mannen de aanmerkelijke kans hebben aanvaard dat zij harddrugs uit Nederland gingen vervoeren.

Onderdeel van een groter geheel

De rol van de mannen was onmisbaar binnen deze drugssmokkel. Dat rechtvaardigt een forse gevangenisstraf. De rechtbank komt wel tot een lagere straf dan door de officier van justitie is geëist. Hoewel er sprake lijkt te zijn van een behoorlijk georganiseerd verband, krijgt de rechtbank niet de indruk de mannen leidende rollen hebben gespeeld in het geheel. De mannen lijken te zijn aangestuurd door anderen die zelf niet het risico wilde lopen om gepakt te worden met deze lading.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,895
Diesel1,525

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen