Transport Online - Verdachten van drugssmokkel in container met vis blijven vast

Verdachten van drugssmokkel in container met vis blijven vast

Verdachten van drugssmokkel in container met vis blijven vast
17-04-2019 19:47 | Criminaliteit | auteur ANP

ROTTERDAM - Vijf verdachten van grootschalige drugshandel via de Rotterdamse haven blijven vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag besloten. Twee andere verdachten waren eerder al vrijgelaten in afwachting van de rechtszaak, waarvan de inhoudelijke behandeling pas voor oktober is gepland.

De zeven worden verdacht van grootschalige drugshandel in een container met bevroren vis, die afkomstig was uit Ecuador. Na een tip werd de 1125 kilo cocaïne met een waarde van zeker 22 miljoen euro ontdekt in Rotterdam. De container werd vorig jaar juli vervoerd naar een loods in Zaandam, waar de politie binnenviel en de verdachten oppakte. Er zijn ook huiszoekingen gedaan in het huis van de 49-jarige hoofdverdachte Joao C. in Den Haag, in bedrijfspanden van C. in Rijswijk en Alphen aan den Rijn en in een caravan in Bergambacht. Daarbij werden chemicaliën gevonden die mogelijk voor de productie van synthetische drugs bestemd waren.

De advocaten van de verdachten bepleitten woensdag omstandig dat hun cliënten weliswaar aanwezig waren in de loods toen de inval plaatsvond, maar dat het OM niet heeft aangetoond dat zij betrokken waren bij de smokkel of er weet van hadden. Ze hamerden erop dat de voorlopige hechtenis niet mag dienen als voorschot op een gevangenisstraf en dat het puur met de capaciteit van de rechtbank te maken heeft dat de inhoudelijke behandeling nog op zich laat wachten. Het Openbaar Ministerie ziet de verdachten als onderdeel van een keten bij de invoer van drugs en wil ze vasthouden. De rechtbank ging daarin mee.

Overigens kwam een deel van de vis uiteindelijk goed terecht. De duizenden kilo's heek zijn gedoneerd aan verschillende Nederlandse dierentuinen en aquaria als voedsel voor dolfijnen, zeehonden, pinguïns en zeeleeuwen.

De zaak wordt in oktober tijdens vier zittingsdagen inhoudelijk behandeld. De volgende tussentijdse zitting is op 2 juli.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 juni t/m zondag 5 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions