Clicky


Giften stromen binnen voor Notre-Dame

Giften stromen binnen voor Notre-Dame
16-04-2019 09:58 | Buitenland | auteur ANP/AFP

PARIJS - Franse miljardairs en ondernemingen stellen honderden miljoenen euro's beschikbaar voor de wederopbouw van de kathedraal Notre-Dame de Paris. Het luxe-goederenconcern LVMH en de familie van LVMH-oprichter Bernard Arnault stellen 200 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de kerk.

De gift volgt op de mededeling van François-Henri Pinault van het ook in luxe-artikelen actieve bedrijf Kering. Pinault heeft laten weten 100 miljoen beschikbaar te stellen. Hij reageerde snel op de aankondiging van president Emmanuel Macron dat er geld zal worden ingezameld voor de wederopbouw. De Franse oliegigant Total komt ook met 100 miljoen euro over de brug, zei Total-chef Patrick Pouyanne.

De gemeente Parijs en de regio Île-de-France hebben ook geld toegezegd. Er wordt uit de hele wereld hulp aanboden voor gespecialiseerd restauratiewerk, onder meer uit Rusland en het Vaticaan. Twee Hongaarse gemeenten geven elk 10.000 euro voor de wederopbouw. Szeged doet dat onder meer omdat Parijs de plaats bijstond bij een overstroming in 1879. De plaats Szekesfehervar verloor in 1601 zelf zijn middeleeuwse kathedraal door brand tijdens een oorlog met het Ottomaanse Rijk.

Wederopbouw

De Parijse burgemeester Anne Hidalgo heeft dinsdag gezegd dat ze een grote internationale conferentie wil organiseren voor donateurs en deskundigen voor de wederopbouw. Een reeks ministers is dinsdag met premier Edouard Philippe bijeengekomen om over een plan voor de wederopbouw te praten. President Macron heeft maandagavond al gezegd dat de kerk herbouwd wordt.

Hoe groot de schade is die de brand heeft veroorzaakt, is nog niet bekend. De structuur lijkt de brand op het nippertje te hebben doorstaan. Frankrijk heeft veel religieuze kunst verloren, vooral tijdens de revolutie eind achttiende eeuw toen ook de Notre-Dame werd geplunderd en deels verwoest. Het herstel van de in de Eerste Wereldoorlog verwoeste kathedraal van Reims duurde van 1920 tot 1938.