Clicky


Twee nieuwe DAF XF voor Bonda

Twee nieuwe DAF XF voor Bonda
16-04-2019 09:38 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

DEN BOSCH - Bonda, specialist in vochtrijke diervoeders, heeft onlangs twee nieuwe DAF XF 480 trucks in gebruik genomen. Deze worden ingezet voor het vervoer van restproducten uit de voedingsindustrie zoals bierbostel van een bierbrouwerij. De twee nieuwe vrachtwagens zijn geleverd door Van Hooft Bedrijfwagen in Den Bosch.

Bonda is onderdeel van Koninklijke Agrifirm en heeft diverse locaties in het land. Het bedrijf levert onder meer bierbostel. Bierbostel is een eiwitrijk restproduct van bierbrouwerijen dat veel wordt gebruikt als voer voor vee. Bonda heeft een eigen wagenpark van acht DAF trucks, te weten vier trekkers die voor tankopleggers staan en vier op maat gemaakte bakwagens. De twee nieuwe XF 480’s zijn van dit type.

Specifieke opbouw

Bijzonder aan de bakwagens is de specifieke opbouw. Gijco Rijneveld, manager operations, legt uit: "De trucks zijn voorzien van vijzelbakken, die in eigen beheer ontwikkeld en gebouwd worden. Met de drie vijzels in deze bakken kunnen we eventuele aanvullende voedingsstoffen (o.a. mineralen) ter plekke mengen als de agrarische klant dat wenst. Bierbostel is ook erg geschikt om andere producten mee af te dekken. Met een speciale lospijp die ook met een vijzel werkt, kunnen we het product heel precies over het andere product heen storten. Denk hierbij aan het storten over een muurtje."

Verbruik nieuwe DAF 15 procent lager

Rijneveld is positief verrast over het brandstofverbruik van de nieuwe vrachtwagens. Rijneveld: "Wij monitoren het brandstofverbruik met boordcomputers van Transics en zien dat het verbruik ten opzichte van de vorige vrachtwagens zo’n 15 procent lager is. De vrachtwagens worden meestal zwaar beladen met bijvoorbeeld 50 ton. Het zou kunnen dat de cabine met een betere stroomlijn bijdraagt aan het lagere verbruik, maar we zijn hoe dan ook positief verrast."

DAF chauffeurstraining positief bevonden

De rijtraining voor chauffeurs die wordt aangeboden bij de aanschaf van een nieuwe DAF kan op waardering rekenen. Rijneveld: "De chauffeurs leren daar hoe ze de nieuwe technologie het beste kunnen benutten, zoals de TraXon-versnellingsbak en de adaptieve cruise control. Ik vind het mooi dat daar vanuit DAF over nagedacht wordt. Een van onze chauffeurs is twee weken geleden op rijtraining geweest en was zeer enthousiast, hij vond het een aanrader voor al zijn collega’s."

Op een CF 85 na bestaat het gehele wagenpark van Bonda nu uit DAF XF modellen. De CF is reeds zo’n negen jaar in dienst. Rijneveld: "Deze zal binnen afzienbare tijd vervangen worden door eenzelfde type XF. Daar is geen twijfel over mogelijk."

Foto's

  • B. Kuil
    B. Kuil
  • B. Kuil
    B. Kuil
  • B. Kuil
    B. Kuil
  • Bek en Verburg BV
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions