Transport Online - FVD en DENK doen mee aan verkiezingen Europa

 


FVD en DENK doen mee aan verkiezingen Europa

FVD en DENK doen mee aan verkiezingen Europa
15-04-2019 17:45 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Forum voor Democratie (FVD) en DENK doen mee aan de komende verkiezingen voor het Europees Parlement. Ze hebben na aanmelding voldaan aan alle voorwaarden, maakte Jan Kees Wiebenga, voorzitter van de Kiesraad, maandag bekend.

In totaal doen zestien partijen mee. Naast FVD en DENK zijn dat D66, CDA, PVV, VVD, SP, PvdA, ChristenUnie-SGP, GroenLinks, de Partij voor de Dieren, 50PLUS, Jezus Leeft, De Groenen, vandeRegio & Piratenpartij en VOLT Nederland.

Vijf kandidaten zijn van de lijsten geschrapt. Een van hen is Karsten Klein, oud-wethouder in Den Haag. Hij stond aanvankelijk derde op de lijst van het CDA, maar maakte vorige week bekend dat hij zich terugtrok "door veranderende omstandigheden die mijn rol als vader betreffen''. Ook twee kandidaten van De Groenen en twee kandidaten van vandeRegio & Piratenpartij zijn verwijderd van de lijsten.

Op de lijsten staan 308 kandidaten. Dat zijn er minder dan vijf jaar geleden, bij de vorige Europese verkiezingen. Toen stonden 345 mensen kandidaat. ChristenUnie-SGP heeft de meeste kandidaten (30), Jezus Leeft de minste (3). Het aantal deelnemende partijen daalde van negentien naar zestien.

Het Nederlandse deel van de Europese verkiezingen is op donderdag 23 mei. Nederland heeft 26 zetels in het parlement. Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, krijgt Nederland er nog drie zetels bij. De laatste EU-landen stemmen op zondag 26 mei. Op 4 juni stelt de Kiesraad de officiële Nederlandse uitslag vast.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,589
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden