Transport Online - Opruimwoede van werknemers sleepbedrijf Svitzer tijdens derde werkonderbreking

Opruimwoede van werknemers sleepbedrijf Svitzer tijdens derde werkonderbreking

Opruimwoede van werknemers sleepbedrijf Svitzer tijdens derde werkonderbreking
15-04-2019 17:32 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

AMSTERDAM - De werknemers van het sleepbedrijf Svitzer houden vandaag, maandag 15 april, vanaf 18.00 uur de derde werkonderbreking in hun strijd voor een rechtvaardige cao. In plaats van hun diensten te verlenen aan het scheepvaartverkeer van en naar Amsterdam, maken de Svitzer-werknemers die in dat vaargebied werken de omgeving van De Buitenhuizerpont vrij van zwerfafval.

Dit is de derde werkonderbreking die de vakbonden FNV Havens en Nautilus International bij Svitzer organiseren. Aanleiding is het feit dat de werkgever weigert tegemoet te komen aan de eis van de werknemers om betaald te worden voor alle uren die zij werken.

Om een bedrijfseconomische crisis bij Svitzer te bezweren, zijn de werknemers vanaf 2014 gemiddeld 8,5 uur per week meer gaan werken, zonder dat zij daarvoor werden betaald. Nu Svitzer uit de financiële problemen is, willen de werknemers dat Svitzer de lonen aanpast aan het aantal gewerkte uren. Dat hoeft overigens niet in één klap; de werknemers zijn bereid om de reparatie van de kloof tussen loon en gewerkte uren over enkele jaren uit te smeren.

Tot op heden toont de werkgever geen enkel begrip voor de gerechtvaardigde eis van de werknemers. Hierdoor rest de werknemers niets anders dan actie te voeren. Niels Snijder, kapitein bij Svitzer: "Met alleen praatjes over marktconformiteit en -omstandigheden toont de werkgever geen enkel respect voor het feit dat wij jarenlang heel veel uren vrije tijd hebben ingeleverd, zonder daar één cent voor terug te zien. Wij hebben vijf jaar geleden aan het bedrijf gedacht, nu is het tijd dat Svitzer weer aan ons denkt. Uiteindelijk zijn het de werknemers die Svitzer maken wat het is: een mooi sleepbedrijf met een uitstekende dienstverlening."

Vanavond laten de Svitzer-werknemers zien dat actievoeren geen kwestie is van lui zijn. "We zetten onze woede om in opruimwoede. We gaan met zijn allen het zwerfafval rondom De Buitenhuizerpont te lijf", aldus de actievoerders.

Ook vanavond zal het scheepvaartverkeer hinder ondervinden van de werkonderbreking op de zes sleepboten in de wateren tussen IJmuiden en Amsterdam. Zeeschepen kunnen pas later vertrekken of de haven worden binnengesleept. Dit kan ook het geval zijn in Rotterdam, waar één sleepboot van Svitzer actief is. Ook deze boot zal vanavond vanaf 18.00 uur niet varen.

Svitzer is een dochteronderneming van de Deense multinational A.P. Moller-Maersk. Maersk Line is de grootste containerrederij ter wereld. De terminaldivisie APMT exploiteert tientallen terminals wereldwijd, waaronder twee in Rotterdam. Svitzer opereert behalve in Nederland ook in tal van andere havens binnen en buiten Europa. De cao geldt voor 63 werknemers.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,829
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions