Clicky

 
Transport Online - Rutte: eind oktober harde deadline voor brexit

Rutte: eind oktober harde deadline voor brexit

Rutte: eind oktober harde deadline voor brexit
12-04-2019 17:49 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Premier Mark Rutte ziet weinig mogelijkheden om de onderhandelingen over de brexit langer te rekken dan tot eind oktober, de nieuwe deadline die deze week is afgesproken. Als de Britten er dan onderling nog steeds niet uit zijn, lijkt een vertrek uit de Europese Unie zonder goede scheidingsafspraken onvermijdelijk, aldus Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad.

Het Verenigd Koninkrijk zou oorspronkelijk op 29 maart uit de EU stappen. Daarover werd een deal gesloten, maar premier Theresa May kon daarvoor geen steun vinden in het eigen parlement. Twee weken uitstel bracht de zaak niet verder vooruit, waarna deze week besloten werd de Britten tot 1 november de tijd te gunnen om alsnog tot een akkoord te komen.

Lukt dat niet dan lijkt een harde brexit "onvermijdelijk'', zei Rutte. "Hopelijk hoeft het niet, maar het wordt wel heel ingewikkeld om je dan nog voor te stellen wat je nog kan bedenken om dat te voorkomen.'' De premier benadrukte daarbij opnieuw dat de bal toch echt in de eerste plaats bij Groot-Brittannië ligt.

Rutte waarschuwde opnieuw dat een harde brexit nog altijd nadrukkelijk tot de mogelijkheden behoort. Mogelijk komt het daar ook al veel eerder van dan eind oktober, als de Britten volgende maand geen verkiezingen houden voor het Europees parlement. "Doen ze dat niet, dan is het ook echt op 1 juni afgelopen.''

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,945
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions