Clicky


Het juridisch belang van zorgvuldig formuleren: ‘The devil is in the details’

Het juridisch belang van zorgvuldig formuleren: ‘The devil is in the details’
12-04-2019 11:47 | Juridische Column | auteur Matthijs Sturms

Een Brits gezegde luidt “The devil is in the details”. Zo leert ook een recente uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over de uitleg van een brief bij een reorganisatie.

De werkgever besloot distributieritten te staken, door dit besluit kwam het werk van diens chauffeurs te vervallen. Dit had als gevolg dat de ritten werden ondergebracht bij een extern transportbedrijf. Met dit transportbedrijf is afgesproken dat alle chauffeurs een dienstverband aangeboden krijgen. Daarnaast is met de bond een sociaal plan overeengekomen. In dit sociaal plan is opgenomen dat de werkgever boventalligen van werk naar werk zou begeleiden en anders een beëindiging zou voorstellen met transitievergoeding.

Lezen vanuit een juridisch oogpunt

De werkgever in kwestie schrijft haar chauffeurs kort gezegd dat als gevolg van het reorganisatiebesluit hun dienstverband eindigt en zij in dienst treden bij de externe transporteur. Eén chauffeur is zo pienter om daar een arbeidsovereenkomst te tekenen maar ook de werkgever te berichten dat hij diens beëindigingsvoorstel accepteert en graag de transitievergoeding ontvangt.

Zo was de tekst niet bedoeld maar deze mocht juridisch gezien wel op die manier gelezen worden en dus krijgt hij die toegewezen.

De uitspraak toont het – financiële – belang van juridisch zorgvuldig formuleren (en zorgvuldig lezen).