Verdachte: geen race met zoon in Loosdrecht

Verdachte: geen race met zoon in Loosdrecht
12-04-2019 11:40 | Binnenland | auteur ANP

LEEUWARDEN - Volgens verdachte Walter van W. was er op 16 maart 2016 geen sprake van een straatrace tussen hem en zijn zoon Casper in Loosdrecht. Dit zei hij vrijdag bij het gerechtshof in Leeuwarden. Van W. klapte die avond met hoge snelheid op de auto van een 19-jarige vrouw. Zij overleed aan haar verwondingen.

"De enige reden waarom ik in hoger beroep ben gegaan, is omdat er geen race of wedstrijd is geweest", zei Van W. aan het begin van de zitting. De rechtbank in Lelystad ging daar in 2017 vanuit en veroordeelde van W. tot vier jaar cel en een rijverbod van vijf jaar. Zoon Casper kreeg een taakstraf van honderd uur en een jaar rijontzegging. Beiden zijn in hoger beroep gegaan, net als het Openbaar Ministerie (OM).

Van W. erkende dat hij te hard heeft gereden en had gedronken bij een avondje uit. "Ik aanvaard de volledige verantwoordelijkheid voor het ongeluk." Van W. reed in een Porsche 911, zijn zoon in een Mini Cooper. Volgens getuigen reden ze met snelheden tot wel 200 kilometer per uur door de bebouwde kom. "Mijn beleving is totaal anders", reageerde Van W. Uit onderzoek bleek dat hij 167 kilometer per uur heeft gereden. Voor zijn gevoel was het 90 tot 95 kilometer per uur. "Ik was geschokt door de uitkomst."

Ook zoon Casper zei dat er geen wedstrijd was. Hij kan zich niet voorstellen dat hij "bizarre snelheden" heeft gehaald. "Ik zie in dat ik te hard heb gereden. Maar ik heb nooit in mijn leven een straatrace gereden met mijn vader of wie dan ook." Hij is ook in beroep gegaan omdat de rechtbank hem verantwoordelijk hield voor het alcoholgebruik van zijn vader.

Het OM vindt het ongeloofwaardig dat de twee zich niet bewust waren van hun snelheid. Zo legt Van W. jaarlijks zo'n 100.000 kilometer af. Dan kent iemand zijn auto en voelt hij goed de snelheid aan, aldus de advocaat-generaal, die vrijdagmiddag met de strafeisen komt.

De vader van het slachtoffer had grote foto's van de vrouw meegenomen. Van W. en zijn zoon moesten er naar kijken terwijl hij een verklaring voorlas. De vader sprak van "machogedrag" en "roekeloos rijden". Volgens de advocaat van de nabestaanden hoeft er geen sprake te zijn van een race om te kunnen spreken van roekeloos rijgedrag.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,763
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden