Hoekstra: witwaskwestie niet alleen bij banken

Hoekstra: witwaskwestie niet alleen bij banken
12-04-2019 10:11 | Binnenland | auteur ANP

WASHINGTON - Witwasaffaires beperken zich niet tot de bankensector. Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën is sprake van een veel breder probleem dat ook speelt in bijvoorbeeld de vastgoedsector en bij levensverzekeraars.

'Het is een veelkoppig monster'', stelt de bewindsman. "Dit probleem zal nog lang bij ons blijven. Ik vrees dat we nog veel voorbeelden gaan zien.'' Naar schatting wordt er in Nederland alleen al jaarlijks voor vele miljarden euro's witgewassen.

Hoekstra is momenteel in Washington bij de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daar wil hij de problematiek nog eens extra op de kaart zetten. Mogelijk kan er internationaal nog meer worden gedaan om witwassen uit te bannen.

Witwasaffaires zorgen de laatste jaren voor veel onrust in de bankensector. In Nederland trof ING vorig jaar een recordschikking met het OM van 775 miljoen euro, omdat maatregelen tegen witwassen via de bank jarenlang tekortschoten. Rabobank schikte begin vorig jaar al voor 298 miljoen euro een zaak in de Verenigde Staten. Buiten Nederland speelt onder meer een groot schandaal bij Danske Bank.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,772
Diesel1,471

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden