Oprichter Wikileaks Julian Assange gearresteerd door politie Londen

Oprichter Wikileaks Julian Assange gearresteerd door politie Londen [+video]
11-04-2019 11:39 | Buitenland | auteur ANP

LONDEN - Ecuador heeft donderdag het diplomatiek asiel van Julian Assange ingetrokken. De WikiLeaks-oprichter werd kort daarna in de ambassade in Londen gearresteerd door de Britse politie.

Assange zat sinds 2012 in de ambassade van het Zuid-Amerikaanse land. Hij kreeg daar asiel, maar Ecuador wil hem niet langer onderdak bieden. De activist vreest dat hij zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten waar hij vervolgd kan worden voor het publiceren van geheime informatie via de klokkenluiderssite.

Ecuador trok het diplomatiek asiel in, omdat Assange volgens het land de voorwaarden voor zijn verblijf in de ambassade diverse malen heeft geschonden. Het intrekken hing al lange tijd in de lucht.

Assange meldde zich bij de ambassade om te voorkomen dat hij zou worden overgedragen aan de Zweedse autoriteiten. Die wilden hem ondervragen vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag. Hoewel de Zweedse justitie dat onderzoek heeft gestaakt, bleef Assange in zijn schuilplaats. Groot-Brittannië wilde hem namelijk ook aanhouden, omdat hij de voorwaarden had geschonden voor zijn voorwaardelijke vrijlating.

De VS houden Assange verantwoordelijk voor het onthullen van Amerikaanse documenten uit de oorlogen in Afghanistan en Irak op het WikiLeaks-platform. Tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne in 2016 publiceerde WikiLeaks door hackers gestolen e-mails van de Democratische Partij. Die waren schadelijk voor Hillary Clinton, die de verkiezingen later verloor van Donald Trump.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden