Clicky

 
Transport Online - Tweede werkonderbreking voor rechtvaardig loon bij sleepbedrijf Svitzer

Tweede werkonderbreking voor rechtvaardig loon bij sleepbedrijf Svitzer

Tweede werkonderbreking voor rechtvaardig loon bij sleepbedrijf Svitzer
10-04-2019 17:33 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

AMSTERDAM - Vandaag om 18.00 uur is de tweede werkonderbreking van de werknemers bij sleepbedrijf Svitzer Euromed (Svitzer). Dit betekent dat de sleepboten tot middernacht niet uitvaren. De sleepbootbemanningen willen dat Svitzer de daadwerkelijk gewerkte uren uitbetaalt en worden hierin gesteund door vakbonden FNV Havens en Nautilus International.

Loon naar gewerkte uren

Eind 2013 verkeerde het sleepbedrijf in financiële nood. Om het bedrijf er weer bovenop te helpen, werken de werknemers van Svitzer sinds 2014 gemiddeld 8,5 uur per week meer, zonder dat ze voor deze extra uren worden betaald. De belangrijkste eis van de werknemers is dat Svitzer met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2019 begint met het dichten van de kloof tussen het aantal arbeidsuren en het aantal betaalde uren. Op termijn moet het sleepbedrijf gewoon alle gewerkte uren uitbetalen. Volgens de bonden is er geen enkele economische reden om de maatregel uit 2014 te handhaven.

Actievuur aangewakkerd

De Svitzer-werknemers zijn bereid om de reparatie van het gat tussen betaling en het aantal arbeidsuren over een aantal jaren uit te smeren, maar willen daar wel duidelijke afspraken over maken. "Svitzer geeft geen sjoege, zelfs niet na de succesvolle werkonderbreking van afgelopen zaterdag. Deze starre houding zorgt er alleen maar voor dat het actievuur wordt aangewakkerd. Wie niet wil horen moet maar voelen, vinden de Svitzer-werknemers", zegt Asmae Hajjari van FNV Havens.

Vertragingen in Amsterdamse en Rotterdamse haven

De werkonderbreking van 6 uur zal zeker leiden tot vertragingen in de haven van Amsterdam en Rotterdam. "De boten blijven aan wal dus schepen worden pas na middernacht geladen en gelost", zegt Jos Hilberding van Nautilus International.

Europese steun voor acties

De sleepbootbemanningen voelen zich gesterkt nu ook de ETF (The European Transport Workers' Federation) een solidariteitsverklaring heeft uitgebracht. Hieruit blijkt dat sleepbootwerknemers uit heel Europa bij deze acties naast de Nederlandse collega’s staan. Door de grote concurrentie in de Europese havens is er een prijzenoorlog gaande, die druk zet op de arbeidsvoorwaarden. Allianties van rederijen bedingen hoge kortingen bij de sleepvaartbedrijven. Daarnaast krijgen Europese bonden signalen dat concurrerende sleepvaartbedrijven zich niet altijd aan alle wettelijke regels houden, wat kan leiden tot oneerlijke concurrentie.

Svitzer Euromed is een dochteronderneming van de Deense multinational Maersk en verzorgt sleepwerkzaamheden in de Amsterdamse en Rotterdamse haven. De cao geldt voor 63 werknemers.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,104
Diesel1,724

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions