Clicky

 
Transport Online - Gewraakt toestel drukt leveringen Boeing

Gewraakt toestel drukt leveringen Boeing

Gewraakt toestel drukt leveringen Boeing
09-04-2019 19:33 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

LONDEN - Vliegtuigmaker Boeing heeft het eerste kwartaal van het jaar fors minder vliegtuigen afgeleverd in vergelijking met een jaar eerder. Met name de problemen met de 737 MAX-toestellen, het bestverkopende toestel van de Amerikanen, zetten de verkoopcijfers onder druk. Ook slecht weer zorgde voor vertragingen.

In de eerste maanden van het jaar leverde Boeing 89 vliegtuigen van het type 737 waarvan 57 MAX-varianten. Dat betekende een daling op jaarbasis met circa een derde. De 737 is doorgaans goed voor een derde van de winst van Boeing.

Na twee dodelijke vliegtuigrampen in korte tijd met 737 MAX-toestellen worden ze uit veiligheidsoverwegingen aan de grond gehouden. Sindsdien heeft Boeing ook geen nieuwe order voor het gewraakte toestel meer ontvangen. Het totaal aantal orders daalde de voorbije maanden naar 95, waar in het eerste kwartaal van 2018 nog 180 toestellen werden besteld.

Evengoed wist Boeing in de meetperiode meer kopers te strikken dan rivaal Airbus. Die sloot het kwartaal af met 62 vliegtuigbestellingen. Daarnaast werd een streep gezet door 120 vliegtuigorders, waarmee de Europeanen als geheel het orderboek zagen inkrimpen.

De nasleep van de vliegtuigrampen kost de Amerikaanse vliegtuigmaker maandelijks wel zeker 1 miljard dollar, zo berekende de Amerikaanse bank JPMorgan. De kenners rekenen ook op een flinke impact op de winstcijfers. De vliegtuigmaker kampt de laatste tijd ook met annuleringen van eerdere bestellingen door verschillende maatschappijen.

Sinds de vliegtuigramp met de Boeing van Ethiopian Airlines in maart raakte Boeing ook al 12 procent aan beurswaarde kwijt. JPMorgan zegt dat Boeing in het gunstigste geval vanaf augustus weer vliegtuigen mag leveren. Het JPMorgan-rapport volgt kort op het bericht dat Boeing de productie van de 737 MAX inperkt.

Foto's

  • Sipke Appel
    PH-BXU (MSN 33028)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,132
Diesel1,822

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats