Celstraf geëist voor arrestatie Mitch Henriquez

Celstraf geëist voor arrestatie Mitch Henriquez
08-04-2019 12:02 | Binnenland | auteur ANP

SCHIPHOL - Tegen twee agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez is maandag een celstraf van zes maanden voorwaardelijk geëist. Ook zouden zij twee jaar geen agent mogen zijn. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de agenten "fors over de schreef” gegaan. "Het bij de arrestatie gebruikte geweld is niet gerechtvaardigd", aldus de advocaat-generaal.

De Haagse rechtbank veroordeelde de agenten eind 2017 tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van een jaar. De agenten waren tegen dat vonnis in hoger beroep gegaan. Het OM had in eerste aanleg de rechtbank gevraagd de agenten wel schuldig te verklaren maar geen straf op te leggen. "Wij zijn een andere mening toegedaan", zei de advocaat-generaal. 'Het vertrouwen in de politie is aangetast, er moet een signaal uitgaan van deze zaak."

Henriquez overleed na zijn arrestatie tijdens een Haags muziekfestival juni 2015. Hij had tegen agenten geroepen dat hij een wapen bij zich had en zou daarbij op zijn kruis hebben gewezen. Er waren vijf agenten - met pepperspray en wapenstok - voor nodig om de grote en sterke 42-jarige Arubaan in bedwang te krijgen. Het door de agenten toegepaste geweld bij zijn arrestatie, en in het bijzonder de door een van hen toegepaste omstreden nekklem, waren Henriquez volgens diverse deskundigen fataal geworden.

De dood van Henriquez zorgde destijds voor dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk.

Het gerechtshof Den Haag doet half juni uitspraak.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden