Clicky


Bijna 550 overtreders tijdens smartphone controle met touringcar

Bijna 550 overtreders tijdens smartphone controle met touringcar
05-04-2019 17:00 | Controles | auteur Redactie

OOST-BRABANT- De afgelopen week controleerde de politie op de Oost-Brabantse wegen vanuit een touringcar intensief op smartphonegebruik door weggebruikers. De noodzaak van dergelijke controles lijkt zich te hebben bewezen. In vijf dagen tijd werden bijna vijfhonderdvijftig bestuurders beboet. 

Het is niet alléén een van de grootste ergernissen in het verkeer, maar het is ook nog heel gevaarlijk, aldus de politie. "Daarom controleerden we extra op afleiding tijdens het rijden. En dat deden we in navolging van andere politie-eenheden op een bijzondere, maar effectief gebleken manier; vanuit een touringcar. In een touringcar zit je hoog en daardoor kunnen we in auto’s kijken en bovendien ook vrachtwagenchauffeurs controleren. De bus werd gevolgd door collega’s in onopvallende auto’s. Als we een (vrachtwagen)chauffeur met zijn smartphone achter het stuur zagen, gaven we dit door en die persoon werd dan door de collega’s staande gehouden en bekeurd; in vijf dagen bijna vijfhonderdvijftig keer."

Dat niet iedereen zich altijd aan de verkeersregels houdt is duidelijk, maar dit enorme aantal betrapte smartphonegebruikers verrast ook gedeputeerde mobiliteit van de Provincie Noord-Brabant, Christophe van der Maat: “Wij kunnen als overheden nog zo stevig investeren in veilige infrastructuur, gedragscampagnes en verkeerseducatie. Iedereen weet dat je je tijdens het rijden niet af moet laten leiden. Maar deze resultaten maken duidelijk dat mensen hardleers zijn en het blijkbaar toch noodzakelijk is dat de politie controleert en bekeurt om weggebruikers duidelijk te maken dat ze zelf de belangrijkste rol spelen om het verkeer in Brabant veiliger te maken.”

De touringcar rijdt verspreid over de controleweken door heel Brabant en Zeeland, waarbij de controles de afgelopen week vooral in het oosten van de provincie plaatsvonden. De komende week ligt de focus meer op West-Brabant en Zeeland. "De controles continueren we meerdere keren tot het einde van het jaar."

Naast een bekeuring kregen overtreders ook uitleg over het gevaar dat het gebruik van de smartphone achter het stuur met zich meebrengt. "We willen bewustwording van het gevaar voor jezelf en de medeweggebruikers creëren. Het gebruik van een mobiele telefoon heeft een negatieve invloed op het rijgedrag en ook zeker op de reactiesnelheid."