Transport Online - COA: dit jaar meer asielplekken nodig

COA: dit jaar meer asielplekken nodig

COA: dit jaar meer asielplekken nodig
04-04-2019 19:24 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Voor dit jaar is er meer opvangcapaciteit voor asielzoekers nodig. Het COA verwacht dat het aantal asielaanvragen licht stijgt en dat asielzoekers langer in de opvang verblijven. Al met al moeten er dit jaar 30.300 opvangplaatsen beschikbaar zijn. Dat betekent dat er 2500 nieuwe plekken moeten komen, inclusief 2000 reserveplaatsen om snel te kunnen handelen als de behoefte verandert.

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers ziet dat de procedure van asielvragen soms meer tijd vraagt. Bovendien duurt het langer voordat vergunninghouders de opvang verlaten naar een woning in een gemeente.

Twee keer per jaar neemt het COA een besluit over het op- of afschalen van de asielopvangcapaciteit. Vorig jaar waren er 27.000 opvangplekken nodig, becijferde de instantie een jaar geleden.

Langer wachten op procedure

VluchtelingenWerk Nederland maakt zich zorgen over de achterliggende reden van de uitbreiding. "Het aantal asielzoekers neemt al maanden af. Dat er toch meer opvangplekken nodig zullen zijn, duidt erop dat staatssecretaris Harbers niet verwacht dat de problemen bij de IND binnen afzienbare tijd zullen zijn opgelost."

Door een personeelstekort bij de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) moeten asielzoekers langer wachten in een opvangcentrum voor hun procedure begint. Dat kost capaciteit.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions