Transport Online - Alternatieve brexit-opties weer weggestemd

Alternatieve brexit-opties weer weggestemd

Alternatieve brexit-opties weer weggestemd
02-04-2019 00:29 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

LONDEN - Er is nog altijd geen doorbraak in de impasse rond het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Geen van de vier opties waarover de leden van het Lagerhuis maandagavond hun mening mochten geven, kreeg een meerderheid.

Het ging opnieuw om een niet bindende, indicatieve stemming, louter bedoeld om premier Theresa May en haar regering de weg te wijzen naar een mogelijke oplossing. Vorige week werden acht alternatieven voor May's brexitdeal met Brussel, inmiddels al drie keer weggestemd, van de hand afgewezen.

Ditmaal was het voorstel in de douane-unie met de EU te blijven het dichtst bij succes, met dank aan Labour die bereid was drie opties te steunen. Van de afgevaardigden stemden 273 in met de motie, 276 waren tegen. Het andere plan dat enige kans werd toegedicht, 'Common Market 2.0' naar voorbeeld van Noorwegen, haalde het met een groter verschil niet: 261-282.

Het voorstel een referendum te houden over welke brexitdeal dan ook werd met 280-292 verworpen. Het idee het parlement de macht te geven een no-dealbrexit tegen te houden door artikel 50 in te trekken vond de minste weerklank: 191-292.

Wat er nu staat te gebeuren, is onduidelijk. Labour-leider Jeremy Corbyn sprak zijn teleurstelling uit. Hij vindt dat het parlement woensdag zich opnieuw over de nu gedane voorstellen moet buigen. Zijn partijgenoot Hilary Benn zei tegen The Guardian dat Groot-Brittannië nu over elf dagen de EU verlaat zonder enige afspraak tenzij de premier May ingrijpt. Hij wil van haar horen dat ze Brussel een brief zal sturen om langer uitstel te vragen.

Wel kwam maandag vast te staan dat de Conservatieven die conform de volksraadpleging van 2016 weg willen uit de EU, evenals de Noord-Ierse gedoogpartner DUP, niets voelen voor een zachtere brexitdeal dan May overeenkwam. Mogelijk komt haar akkoord, al drie keer verworpen, deze week nogmaals aan de orde. Brexeteer Julian Lewis vertelde dat vorige week 157 Tories zich hebben uitgesproken voor een no-dealbrexit.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,659
Diesel1,280

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions